Save the Date Kaarten: Hoe en Wat?

Een Save-the-Date Kaart Versturen?

Een opkomende trend in Nederland: Save-the-dates, of 'Onthoud de datum' kaartjes. Dit zijn kaartjes die verstuurd worden om potentiële gasten ver van te voren te laten weten dat je gaat trouwen.  Dit is vooral handig als de geplande trouwdatum valt in de vakantieperiode, of als het een ‘destination wedding’ (een bruiloft in het buitenland) betreft. Op deze manier hebben je beoogde gasten ruim de tijd om er voor te zorgen dat ze niet een vakantie tegelijkertijd plannen, en het geeft ze genoeg tijd om een reis te kunnen regelen naar jouw exotische bestemming!

Voorbeeld van een Save the Date - Amsterdam
Save-the-Dates versturen is een gebruik dat in Amerika al vrij normaal is, maar nu ook een trend begint te worden in Nederland. Tevens is het een mooi excuus om een extra kaart te versturen, uniek ontworpen voor de gelegenheid, of in dezelfde stijl als jullie huwelijk! Het is natuurlijk ook een gemakkelijke manier om al je vrienden en familie te laten weten dat jullie gaan trouwen; op deze manier zijn jullie degenen die het iedereen vertellen, in plaats van dat het nieuws via-via zijn weg zoekt.
 

Een Vraag, Een Antwoord

Q. Waarom Save-the-Dates?

 A. Save-the-Dates zijn handig als je bruiloft in de vakantieperiode valt en dus het risico bestaat dat mensen al een vakantie gepland hebben als je zo’n twee maanden van tevoren je officiële uitnodigingen verstuurt. Een Save-the-Date is bijna een must als je gaat trouwen in het buitenland, aangezien dit toch veel meer voorbereidingen van je gasten vergt. Tenslotte is een Save-the-Date kaart boven alles gewoon leuk! Wat is gemakkelijker dan een mooie kaart sturen naar al je vrienden en familieleden om aan te kondigen dat je gaat trouwen?   

Q. Hoelang van te voren moeten de Save-the-Dates verzonden worden?

 A. Normaal gesproken is 6 maanden van te voren ruim voldoende. Dit geeft je gasten de tijd om een dag vrij te vragen, misschien wat geld te sparen en tickets te boeken (als het een buitenlandse trouwerij betreft). Langer van te voren en je riskeert dat mensen de datum vergeten, en korter maakt de Save-the-Date bijna overbodig; je kan dan net zo goed direct de officiële uitnodiging sturen. Voordat de tijd rijp is voor een save-the-date kaartje kan er overigens eventueel al wel een verlovingskaart gestuurd worden.  

Q. Wie moeten we allemaal een Save-the-Date kaart sturen?

A. Iedereen die je wilt uitnodigen voor je bruiloft. Dus ook mensen die al weten op welke datum de bruiloft gehouden zal worden. De mensen die een Save-the-Date krijgen, moeten later ook allemaal een officiële uitnodiging ontvangen, zelfs de mensen die voor die tijd al afgezegd hebben. Tenminste, dit is de gebruikelijke etiquette—wel zo vriendelijk! Verder is het belangrijk om specifiek te vermelden wie er uitgenodigd wordt; net als bij een officiële uitnodiging. Op deze manier voorkom je misverstanden. (De manier waarop dit gedaan dient te worden is ook bepaald door etiquette.)

 

Klik hier om alle save-the-date kaartjes van Wedding Designs te bekijken.

 

   Save the date kaart - Great GatsbySave the date kaart   
Save the date kaart Save the date kaart