LUXE PAPIERSOORTEN


Intro

Papier is een prachtig product met een lange geschiedenis. Omdat we het bij Wedding Designs enorm belangrijk vinden om mooie trouwkaarten aan te bieden, hechten we er waarde aan uit te leggen hoe de gekozen papiersoort een trouwkaart naar een hoger niveau kan tillen. We zijn erg verheugd dat we de beschikking hebben over een aantal prachtige luxe papiersoorten. Op deze informatie-pagina zetten we uitgebreid uiteen welke keuzes jullie kunnen maken qua papier door een uitleg te geven van de karakteristieken van elke papiersoort.

We hebben we de beschikking over een tweetal standaard en een aantal luxe papiersoorten. Bijna al onze kaarten worden standaard gedrukt op mooi stevig, natuurlijk-aanvoelend papier (HVO). Deze papiersoort heeft een grammage van maar liefst 340 (een vierkante meter van dit papier zou 340 gram wegen). Alle proefkaarten worden standaard gedrukt op het 340 grams HVO (Een aantal kaarten hebben we ook als proefkaart beschikbaar op andere papiersoorten).

Voor bepaalde kaartsoorten, bijvoorbeeld in het thema vintage, kan het een extra mooi effect geven om het te laten drukken op een luxe papiersoort. Als je een gepersonaliseerde proefdruk bestelt, dan kan deze bovendien altijd gedrukt worden op een papiersoort naar keuze. Op deze manier kun je er achterkomen hoe de kaart eruit komt te zien op een luxe papiersoort. De luxe papiersoorten kosten €0,10 tot €0,25 extra per kaart. 

Bij de aanvraag van een gratis proefkaart met standaardtekst kun je bij je aanvraag ook aangeven in welke speciale papiersoorten je geïnteresseerd bent, zodat we een aantal papierstaaltjes mee kunnen sturen. De naam van de papiersoort staat aangegeven op het staaltje, alsook een aantal vakjes met verschillende kleuren zodat je goed kan zien wat de papiersoort voor effect heeft op een variatie aan kleuren. Een aantal trouwkaarten zijn ook beschikbaar op een luxe papiersoort. Dit wordt doorgaans aangegeven op de productpagina van de trouwkaart.

Geschept papier (Tintoretto Gesso)

Tintoretto PapierDe absolute topper voor trouwkaarten en gerelateerd drukwerk is toch wel geschept papier. De kwaliteit van het drukwerk is al uitstekend en het eindresultaat wordt alleen nog maar mooier op dit papier. Tintoretto Gesso is een organische papiersoort, exclusief vervaardigd in Italië, die erg mooi en luxe aanvoelt. Het voelt bovendien natuurlijker aan dan bijvoorbeeld linnenpapier, doordat de structuur van het papier geen rechte lijnen of patronen volgt, maar een organischer verloop heeft. Wij bevelen deze papiersoort aan voor o.a. vintage trouwkaarten of save-the-dates, of voor elke kaart op een witte achtergrond waarbij het ontwerp draait om het gebruikt van mooie lettertypes. Het kan echter voor vrijwel al onze kaarten wel gebruikt worden; het geeft altijd een chique en elegant resultaat. Bij een trouwerij gaat het om details en dit papier kan zo'n detail zijn dat echt iets toevoegt.

Linnenpapier

LinnenpapierHet concept van linnengeperst papier is bij velen bekend. Het geeft een heel specifiek effect wanneer het als de papiersoort voor een trouwkaart gebruikt wordt, behoorlijk anders dan geschept papier. De structuur van het papier is fijner en geraffineerder. Bovendien is de structuur systematischer en minder organisch dan geschept papier. De structuur lijkt op linnen, zoals de naam ongetwijfeld al doet vermoeden. Alle soorten ontwerpen kunnen gedrukt worden op linnenpapier, zelfs volle gekleurde vlakken zoals bijvoorbeeld foto's, maar het mooiste resultaat geeft het waarschijnlijk op kaarten met lichte achtergronden waarop de structuur meer opvalt. Het effect is subtiel genoeg om niet volledig de aandacht te stelen van het ontwerp en de aankondiging, maar het zal zeker niet onopgemerkt blijven.

Conqueror papier

Conqueror papier (fijne structuur) - Wedding Designs trouwkaartenDeze papiersoort lijkt wat op linnenpapier maar heeft een iets andere structuur en heeft tevens parallelle banen in het papier gedrukt, veroorzaakt door het indrukken van de structuur. Dit doet denken aan de traditionele manier van papiermaken zoals dit al vele eeuwen geleden gedaan werd. Het geeft een apart en speciaal effect. Alles dat verder hierboven gezegd is over linnenpapier is ook van toepassing op Conqueror. De structuur is iets regelmatiger dan linnenpersing en iets minder fijn en compact qua structuurdetail en het lijkt niet op een linnen stof, maar het is weer fijner en geraffineerder dan geschept papier. Conqueror is uitermate geschikt voor mooie vintage en retro ontwerpen.

Parelmoer Metallic papier

Parelmoer PapierOnze vierde luxe papiersoort is totaal anders dan de vorige drie. Dit papier is metaalachtig, metallic, en heeft een glanzend uiterlijk. In het juiste licht komt een prachtige glinstering naar voren. Het is ook niet geheel wit, maar heeft een subtiele metaalachtige, parelmoer-kleur. Als een trouwkaart gedrukt wordt op dit papier dan is de uitwerking heel duidelijk te zien; het verandert de kaart. Het is dus geen neutrale papiersoort, ook niet in kleur. Hierdoor is het voor sommige kaarten erg geschikt, maar voor andere weer veel minder. Onze aanbeveling is om het parelmoer-papier te gebruiken voor moderne, hippe trouwkaarten. Het vermindert het moderne, eigentijdse aspect van de trouwkaart niet—het versterkt dit juist—en geeft een geheel eigen, luxe karakter aan de trouwkaart.

Kraftpapier (EcoKraft)

Natuurlijk Kraftpapier voor TrouwkaartOnze nieuwste toevoeging: natuurlijk, bruin kraftpapier! En met deze zijn we enorm blij want het biedt hele nieuwe mogelijkheden in vergelijking met de andere papiersoorten die we al hadden. Deze papiersoort is bruin van kleur, een kraft-kleur als het ware, en daardoor geeft het een heel ander effect. Het werkt super goed met zwarte inkt, dus zwarte of donkere tekst en illustraties, maar kan ook gebruikt worden met kleur. Het is uitermate geschikt voor vintage trouwkaarten die nu al een imitatie-kraft achtergrond gebruiken.

Een trouwkaart die exclusief op kraftpapier gedrukt wordt is trouwkaart Ticket 2.0: een vintage ontwerp met een trendy tijdlijntje, met allerlei leuke icootnjes.

Vragen?

Heb je vragen over onze papiersoorten? Laat het ons weten via het contactformulier, per email, of per telefoon (020-223 24 92).