Milieuvriendelijke trouwkaarten

Visie op milieu

UPDATE 2020: onderstaand artikel hebben we jaren geleden al eens geschreven. Tijd voor een update! Lees onze nieuwe blogpost over milieuvriendelijke trouwkaarten en welke opties wij daar tegenwoordig voor hebben. 

De zorg voor het milieu is een zeer belangrijk item voor Wedding Designs. Juist omdat het iets is dat steeds breder gedragen wordt, zijn er meer en meer mogelijkheden gekomen om op betaalbare wijze milieuvriendelijk te werk te gaan. De betaalbaarheid is belangrijk, omdat wij lage prijzen aan onze klanten willen aanbieden. De combinatie van milieuvriendelijkheid en lage prijzen is onze doelstelling.

FSC Certificatie

Het milieu is belangrijk voor ons; vandaar dat Wedding Designs waar mogelijk enkel FSC-gecertificeerd drukwerk levert. Het FSC-certificaat staat voor een belangrijke en objectieve standaard in drukwerk: ‘FSC, de Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Basis voor deze standaarden, die per land of regio verder worden uitgewerkt, zijn de 10 FSC-principes voor goed bosbeheer. Als boseigenaren zich aan de FSC standaarden houden kan hun bos worden gecertificeerd. Onafhankelijke controleurs zien toe op naleving van de regels.’ Alle standaard trouwkaarten van Wedding Designs worden bijvoorbeeld gedrukt op houtvrij natuurkarton met daaraan gekoppeld een FSC-certificaat. Lees meer informatie op de website van FSC.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van milieuvriendelijke trouwkaarten, gedrukt op Paperwise. Een papier gemaakt van restafval dat bij de landbouw vrijkomt, stengels en bladeren. Lees op onze pagina over papiersoorten meer over Paperwise en onze andere papieropties.

We lezen steeds vaker over verontrustende ontwikkelingen op het gebied van klimaat en natuur. Het is zorgwekkend dat zoveel diersoorten op uitsterven staan en dat het klimaat snel lijkt te veranderen. Het brengt veel onzekerheid met zich mee en het geeft ons ook een nieuwe verantwoordelijkheid. We moeten bewuster bezig zijn met de impact die we met z’n allen hebben op het milieu. Milieuvriendelijke trouwkaarten zijn de toekomst, daar zijn we stellig van overtuigd. 

Gelukkig kunnen we dat nu al in de praktijk brengen. We doen dit voornamelijk via de papiersoorten die we aanbieden en het drukproces. Grootschalige en onverantwoorde ontbossing vernietigt de habitat van tal van dieren. Aangezien wij trouwkaarten en ander drukwerk op papier drukken, worden we meteen met de neus op de feiten gedrukt. Wat voor papier gebruiken wij en hoe zit het met het drukproces? We gaan het in dit artikel allemaal uitleggen en op een rijtje zetten.

Milieuvriendelijke Trouwkaarten

Een boom planten bij elke bestelling

We overwegen ook om ons binnenkort aan te sluiten bij een project om bomen te planten. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld voor elke bestelling een boom laten planten. We krijgen hier graag feedback over. Vinden jullie dit een goed idee? Laat het ons weten!

Het digitale drukproces maakt het verschil

In het verleden, voordat digitaal drukken mogelijk was, werd er offset gedrukt. Bij deze traditionele vorm van drukken werden er veel vellen gedrukt voordat de kleur op peil was. Er was zo veel afval. Bij het digitale drukken heb je dit probleem alvast opgelost, omdat het drukwerk meteen kleurecht is. Overbodig drukwerk dat meteen de prullenbak in gaat, heb je zo niet meer. Je drukt alleen wat je echt nodig hebt. Dit wordt ook wel “print on demand” genoemd. 

Tevens is het drukproces zelf beter, omdat het zonder chemicaliën gedaan wordt. Ook dit is natuurlijk beter voor het milieu. De kwaliteit van digitaal drukwerk is tegenwoordig net zo hoog, zo niet hoger, dan offset drukwerk en de technologie van het digitale drukken ontwikkelt zich nog steeds. (Lees meer over de technologie van milieuvriendelijk drukwerk op de website van de digitale drukpers die wij gebruiken, de HP Indigo.) Die ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat we nu ook foliedruk en spotlak kunnen toepassen bij het digitale drukken. 

Een andere factor is de herkomst van het papier. Al het papier waar wij op drukken wordt duurzaam geproduceerd, op drie verschillende manier: 1) het wordt van hout gemaakt uit duurzame bosbeheer, met een FSC certificatie; 2) het wordt gemaakt van gerecycled papier; 3) het wordt geproduceerd met een andere grondstof dan hout, namelijk landbouwafval of olifantsgras. 

Milieuvriendelijke trouwkaarten - papier gemaakt via verantwoord bosbeheer

Duurzaam papier via verantwoordelijk bosbeheer

Bomen zijn een fantastische grondstof, maar er moet wel verantwoord mee omgegaan worden. Wereldwijd wordt er ongelofelijk veel hout gekapt, tot wel 10 miljard bomen per jaar, terwijl het juist de andere kant op moet: er moeten juist meer bomen geplant worden! Gelukkig zijn er wel initiatieven die hiermee bezig zijn. Bekijk bijvoorbeeld de vele projecten van Tree Nation, of het geweldige project van OneTreePlanted. Zelfs in Nederland zijn er mooie projecten, zoals dat van Trees for All. Benieuwd naar hoe het wereldwijd gaat met ontbossing en bomen planten? Bekijk dan deze gedetailleerde wereldkaart waar met kleuren staat aangegeven waar ontbossing plaatsvindt en waar er juist bomen geplant worden. 

Er lijkt steeds meer bewustwording en steun te komen voor het op grote schaal aanplanten van bomen; dit geeft hoop. Maar zoals altijd moeten we ook bij ons zelf beginnen. Voor trouwkaarten betekent dat tenminste dat de grondstoffen voor ons papier op een duurzame manier geproduceerd worden. Hier komt de FSC certificering om te hoek kijken.

Al 25 jaar FSC certificatie

De Forest Stewardship Council (FSC) is 25 jaar geleden begonnen met een visie voor een gezonde omgang met onze bossen. Het doel is om de bossen op onze wereld te behouden. Er wordt niet alleen gekeken naar de ecologische, maar ook naar de sociale en economische component. Voor de mensen die afhankelijk zijn van het bos is dit essentieel en versterken ze weer het eerste deel, de natuur zelf. Hierdoor ontstaat er een positieve cirkel, waarbij verantwoord bosbeheer leidt tot een gezonde economische situatie, wat weer zorgt voor motivatie om de bossen op de juiste wijze te blijven beheren. 

De meeste van onze papiersoorten vallen onder de FSC certificering, namelijk: HVO (ons standaard papier), Tintoretto Gesso, Conqueror, linnen-, kraft- en metallic papier. Al deze papiersoorten worden dus vervaardigd zonder schade aan bossen. Voor het bruine kraftpapier geldt bovendien dat het van gerecycled papier wordt gemaakt, dus is de impact op het milieu nog een stukje kleiner. Naast de zojuist opgesomde papiersoorten hebben we nog twee opties: Paperwise en Vibers papier. Deze worden niet geproduceerd met hout als grondstof en dus geldt de FSC certificering niet. Echter zijn Paperwise en Vibers nog milieuvriendelijker. Benieuwd hoe dit kan? Lees dan onder de video even verder.

Papier dat niet gemaakt wordt van hout: Paperwise

Twee nieuwe opties die vrij recent pas gelanceerd zijn, maken ons enthousiast over de toekomst van papier. Dan hebben we het over Paperwise en Vibers. Laten we eerst Paperwise bespreken. Dit unieke papier wordt voornamelijk gemaakt van restafval dat vrijkomt bij de landbouw. Het agrarische restafval bestaat uit bladeren en stengels die normaal gesproken verbrand worden, omdat je er verder niks mee kunt. Paperwise komt uit de koker van een Nederlandse ondernemer, maar het wordt geproduceerd in Azië. Lokale boeren worden aldaar financieel gesteund, omdat ze betaald worden voor hun restafval. Zo creëert het een “virtuous cycle,” een heilzame cyclus, voor iedereen die meedoet. Een van de eindproducten is papier, waar we trouwkaarten, en ander drukwerk zoals geboortekaartjes, op kunnen drukken.

Een onafhankelijk onderzoek toonde aan dat de milieu-impact van Paperwise liefst 47% lager ligt dan FSC gecertificeerd papier en 29% lager dan recycled papier. Eindelijk een echt alternatief voor traditioneler papier, om milieuvriendelijke trouwkaarten werkelijkheid te maken! Naast het feit dat het een milieuvriendelijk alternatief is voor gangbare soorten papier, is het ook prachtig en bijzonder papier! De kleur is gebroken wit, of licht beige, en het papier voelt heel stevig aan. Het past perfect bij vintage ontwerpen, maar ook bij allerlei andere stijlen. De samengestelde structuur zie je duidelijk en dit zorgt voor een mooi natuurlijk effect, met mooie, zichtbare vezels. Sinds kort hebben we ook Paperwise enveloppen, voor het perfecte plaatje! Uiteraard kun je een proefdruk op Paperwise laten drukken. In principe te gebruiken voor al onze trouwkaarten.

Papier gemaakt van olifantsgras:  Vibers

Vibers is onze tweede papiersoort die niet gemaakt wordt van hout. Een zeer interessant en heel mooi alternatief voor gewoon papier. Aan de basis ligt het verbazingwekkende olifantsgras, een wondergras waar de universiteit van Wageningen al jaren onderzoek naar doet. De man achter het bedrijf Vibers, Jan-Govert van Gilst, zag met eigen ogen de gigantische ontbossing in de tropen tijdens een bezoek aan Borneo. Tegelijkertijd zag hij stranden vol met plastic. Hij besloot om hier iets aan te doen. 

Uiteindelijk ging hij aan de slag met olifantsgras, een plant met een enorme potentie. Van de grondstof die uit olifantsgras gewonnen wordt, kun je papier en karton maken, maar ook bioplastic en biobeton. Als je dit op grote schaal zou gebruiken, kun je ontbossing en het afvalprobleem dat plastic heet oplossen. Hout hakken voor papier is onnodig en verpakkingen die voorheen van plastic waren gemaakt, zijn dan van een biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt. Zo is er minder afval en dit is weer essentieel voor de gezondheid van onze oceanen. Heel tof dat ze er ook papier van maken waar wij weer onze kaartjes op kunnen drukken. Wij zijn ontzettend enthousiast over deze milieuvriendelijke papiersoort, die bovendien een geweldige, natuurlijke uitstraling heeft met zichtbare vezels.

Milieuvriendelijke trouwkaarten zijn de toekomst

Met het oog op de toekomst moeten we dingen veranderen. Milieuvriendelijke trouwkaarten zijn niet optioneel, maar noodzakelijk. Het stemt ons dankbaar dat digitaal drukken, en papier van verantwoorde en duurzame grondstoffen, dit al grotendeels mogelijk maakt. Weinig afval, geen ontbossing, geen chemicaliën en toch een fantastisch en hoog kwalitatief eindproduct — daar staan wij vol overtuiging voor. Trek gerust even aan de bel als je meer informatie zoekt. Meer weten over ontbossing of het planten van bomen? Lees verder met behulp van onderstaande links.