Tekst Trouwkaart | Wat staat er op de trouwkaart?

Lees ook ons nieuwe artikel over extra tekst op jullie trouwkaart in verband met corona.

Wat staat er op de trouwkaart? Een vraag waar iedereen tegenaan loopt nadat je een trouwkaart hebt uitgekozen en wil personaliseren. Wij leggen het allemaal uit en hebben ook een handige checklist voor jullie gemaakt. 

Wat staat er op de trouwkaart? Voorbeeld van teksten.
Wat staat er op de trouwkaart? Voorbeeld tekst voor trouwkaart met alle noodzakelijke elementen.

Wat staat er op de trouwkaart? Inhoudsopgave

Wat moet er op een trouwkaart staan?

Laten we eerst maar eens kort en bondig op een rijtje zetten wat je niet moet vergeten, voordat we alles in wat meer detail bespreken. Niet vergeten om op de trouwkaart te zetten: de huwelijksdatum, jullie volledige namen, de trouwlocatie(s) of in elk geval de plek waar iedereen elkaar zal ontmoeten, en de aanvangstijd(en). Dat is allemaal essentieel om op jullie trouwkaart te vermelden. Nu zul je afhankelijk van hoe je de bruiloft organiseert ook verschillende versies moeten maken voor daggasten en avondgasten, etc. Daar kun je ook nog verschillende kanten mee op. Daarnaast zijn er nog een heleboel zaken die je niet hoeft te vermelden, maar wel kunt vermelden. Die zaken gaan we ook even bij langs.

Lees ons artikel over het hoe, wat, wanneer rondom save the date kaarten om te weten te komen wat je zoal op een save the date kaartje moet zetten.

Vind je het lastig om de teksten zelf te schrijven? Bekijk dan ons artikel met allerlei voorbeelden van teksten voor trouwkaarten, van informeel tot formeel.

Wat zet je op een trouwkaart? Checklist!

Nu jullie de trouwkaart van jullie dromen hebben gevonden, komt het aan op het schrijven van de teksten en het personaliseren van de uitnodiging. Daarom hebben we een handige checklist voor jullie gemaakt met zowel de noodzakelijke als de optionele zaken.

Checklist | Wat staat er op de trouwkaart?

Moet:

Optioneel:

Trouwdatum

Absoluut noodzakelijk om op de trouwkaart te zetten is natuurlijk de datum waarop alles gaat plaatsvinden. Vergeet hierbij niet het juiste jaar er ook bij te zetten. De dag van de week vermelden is trouwens ook handig. De datum kun je vervolgens op verschillende manier opschrijven. Dit heet datumnotatie. Je kan de datum voluit schrijven: Zestien augustus tweeduizend twintig. Dit is heel formeel. In een lopende tekst heeft de voorkeur een combinatie van cijfers en letters: 16 augustus 2020. Let op, de maand wordt met een kleine letter geschreven. Een verkorte vermelding wordt ook vaak gebruikt; meestal als de datum ergens los staat, zoals voorop de trouwkaart bijvoorbeeld. Dit kun je op twee manieren doen: 16-08-2020 of 16.08.2020. De variant met streepjes is het meest gebruikelijk in Nederland en de variant met punten is dan weer standaard in België. Een derde variant zie je ook wel voorbij komen: 16/08/2020. Stuur je de trouwkaart ook naar buitenlandse gasten, dan vergt dat wel enig nadenken, want, als voorbeeld, in Amerika schrijven ze de maand eerst en daarna pas de dag: 08-16-2020. Wil je alle mogelijke twijfel wegnemen, pak dan de eerdere, verkorte versie van de datumnotatie waar je de maand voluit schrijft. Dan kan er geen misverstand bestaan.

Namen van het bruidspaar

Je ziet soms dat mensen alleen hun voornamen op de kaart zetten. Het staat soms mooi en strak, maar toch is het niet verstandig. Wat je zou kunnen doen is in het ontwerp zelf alleen de voornamen gebruiken, als dat bijvoorbeeld heel goed staat, maar om dan op een andere plek toch de volledige namen neer te zetten, voor- en achternamen. Bijvoorbeeld bij jullie contactgegevens. Wat betreft de volgorde van de namen geldt dat de naam van de bruid eerst komt en daarna de naam van de bruidegom. Bij een same-sex huwelijk maakt de volgorde natuurlijk niet uit en kun je zelf kiezen. Ook bij een man en vrouw mag je in principe zelf bepalen wat de volgorde is, maar de officiële etiquette schrijft voor dat de vrouw eerst vermeldt wordt en dan de man. Het gekke is echter dat na de trouwerij, de volgorde omgedraaid wordt. Stuur je bijvoorbeeld een bedankkaart na afloop, om je gasten te bedanken voor hun komst, dan komt dus de naam van de man eerst.

Trouwlocatie

Vermeld altijd de trouwlocatie. Je hoeft op zich niet alle locaties te vermelden, maar dit is wel het handigst. Noem je niet alle locaties, als er meer dan een zijn, vermeld dan alleen het verzamelpunt. Zo zou je eventueel bepaalde dingen geheim kunnen houden, mocht je dat leuk vinden. Geef je gasten een echt programma als ze op het verzamelpunt aankomen. Maar in de meeste gevallen vermeld je gewoon alle locaties van de bruiloft. Schrijf de straatnaam, het huisnummer en de stad of dorp op, en eventueel de postcode. Vaak hebben wij de layout van de trouwkaart zo georganiseerd dat er aparte plekken zijn om de locaties overzichtelijk neer te zetten, zodat het niet in de uitnodigingstekst zelf staat. Heb je verschillende onderdelen waarbij niet iedereen is uitgenodigd? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om alleen de activiteiten te vermelden waarvoor de ontvanger uitgenodigd is. Soms worden alle locaties vermeldt, ook al zijn de mensen die de trouwkaart ontvangen niet voor alles uitgenodigd. Dit kan verwarrend zijn. Wees in ieder geval helder over waarvoor de ontvanger uitgenodigd is door dit specifiek te melden: “Je bent uitgenodigd voor de receptie,” of iets dergelijks.

Tijden van de verschillende programmaonderdelen

Vermeld duidelijk hoe laat de verschillende activiteiten beginnen en eventueel wanneer ze eindigen. Als gasten voor meerdere activiteiten zijn uitgenodigd, vermeldt dan de aanvangstijden alle onderdelen. Zijn ze voor bepaalde activiteiten niet uitgenodigd, dan kun je het op hun versie weglaten. Zowel de begin- als eindtijd is handig om te noemen. Dan weten je genodigden waar ze aan toe zijn. Voor het gemak zou je ook een klein programma kunnen opnemen op de trouwkaart, met leuke icoontjes om de verschillende activiteiten aan te duiden.
Voorbeeld tekst trouwkaart - Wat staat er op de trouwkaart?
Een voorbeeld tekst trouwkaart: eenvoudig neergezet, mooi verdeeld, en zeer overzichtelijk.

Wat zijn de optionele zaken voor de tekst van de trouwkaart?

Naast de noodzakelijke zaken zijn er nog tal van dingen die je optioneel op de trouwkaart kunt zetten. We gaan ze allemaal even langs.

Uitgebreide uitnodigingstekst

In wezen is de daadwerkelijke uitnodigingstekst het hart en ziel van de meeste trouwkaarten. Sommige van onze ontwerpen hebben geen plek ingeruimd voor een lange uitnodigingstekst, zoals bijvoorbeeld een conceptuele trouwkaart als Ticket op kraftpapier. Maar zelfs daar is plek voor een hele kort variant: “Wij zouden het zeer op prijs stellen als u aanwezig bent.” Op de meeste trouwkaarten kun je een mooie, uitgebreide tekst schrijven. Daar is meestal alle ruimte voor.

Denk goed na over het gebruik van de persoonlijke voornaamwoorden. Bij een informele stijl hoort “je” of “jullie.” Kies je voor een formele bewoording, dan ga je voor “u”. Let er op dat je consequent bent hierin en niet wisselt tussen verschillende voornaamwoorden.

Contactgegevens

Zet jullie eigen adresgegevens of andere contactgegevens op de trouwkaart, dan kunnen mensen reageren op jullie voornemen om te trouwen. Het adres doorgeven is handig als mensen misschien later een kaartje willen schrijven, maar niet zeker weten of ze jullie huidige adresgegevens hebben. Een telefoonnummer of emailadres is ook heel gebruikelijk. Zo kunnen genodigden eventueel een vraag stellen of een snelle felicitatie doorgeven.

Informatie over de ceremoniemeesters

Wil je niet gestoord worden, of hebben de ceremoniemeesters een belangrijke rol in de communicatie (bijvoorbeeld in verband met stukjes), dan vermeld je ook duidelijk de contactgegevens van de ceremoniemeester(s). Van de ceremoniemeester kun je de naam, mailadres en een telefoonnummer noteren.

RSVP – Verzoek om te reserveren

Vrij gebruikelijk is het om de RSVP (“Répondez s’il vous plaît”) datum op de trouwkaart te zetten. Zo vraag je je gasten om aan te geven of ze aanwezig zullen zijn of niet. Handig voor de planning: zo weet je precies hoeveel mensen er komen en dus voor hoeveel gasten je diner-plekken moet reserveren, hoeveel bedankjes je nodig hebt, etc., etc.

Een andere manier om dit te regelen is het bijvoegen van een apart RSVP kaartje. Deze stuur je tegelijk met de trouwkaart op. Naast de vraag of ze aanwezig zullen zijn, kun je eventueel ook een aantal opties geven voor het hoofdgerecht. Of ruimte om speciale eetvoorkeuren door te geven, als een gast vegetarisch of vegan is. Of, ook heel belangrijk, als een gast ergens allergisch voor is. Dit kunnen ze allemaal doorgeven via een RSVP kaartje, die per post terug wordt gestuurd. Voeg zelf al even een extra postzegel toe, die ze kunnen gebruiken om het kaartje terug te sturen. Onze inlegvellen kunnen allemaal gebruikt worden als RSVP kaartje.

Routebeschrijving

In het verleden was het standaard om een uitgebreide routebeschrijving op de trouwkaart te zetten. Tegenwoordig is dit eigenlijk onnodig, omdat vrijwel iedereen gebruikmaakt van een navigatiesysteem, of in de auto, of via de mobiele telefoon. Zijn er speciale dingen te vermelden over de locatie die parkeren moeilijk maakt, of die het lastig maken om zelfs met een navigator de plek te vinden, dan is het wellicht goed om toch iets van een routebeschrijving te vermelden.

Gedicht of songtekst

Is er een bepaald gedicht of lied dat veel voor jullie betekent? Dan is het uiteraard helemaal prima om dit op de trouwkaart zetten. Dit maakt de kaart persoonlijker en interessanter. Vooral op een dubbele kaart is er ruimte voor een dergelijke tekst, meestal op de linker binnenzijde. Soms is het even puzzelen, maar eigenlijk lukt het altijd wel om zo’n langere tekst te plaatsen. Als jullie hierbij hulp nodig hebben, dan helpen we jullie hier uiteraard graag mee.

Kijk hier voor een zeer uitgebreid overzicht aan trouwkaart gedichten, liefdes-quotes en songteksten over de liefde.

Bijbeltekst

Een ander element dat je vrij vaak ziet op Nederlandse huwelijksuitnodigingen is een Bijbeltekst. Meestal zijn dit teksten die te maken hebben met liefde of relaties. Er staan natuurlijk talloze dergelijke verzen in de Bijbel. Het kan ook een Bijbeltekst zijn die iets heel speciaals voor jullie betekent. Voor gelovige stellen neemt zo’n Bijbeltekst niet alleen een bijzondere plek in op de trouwkaart, maar vaak ook tijdens de kerkdienst op de dag van de bruiloft. 

Om jullie een eindje op weg te helpen, schreven we een heel uitgebreid artikel met talloze Bijbelteksten voor je trouwkaart

Programma

Nog iets anders dat handig is om te vermelden is een kort overzicht van het programma van de bruiloft. In de ontwerptool bieden we tools aan om een super leuk programma te ontwerpen met allerlei icoontjes om de verschillende activiteiten aan te duiden. Op een aantal trouwkaarten hebben we standaard al een programma ontworpen in de stijl van het kaartje. 

Voorbeeld tekst trouwkaart - Wat staat er op de trouwkaart? Mooi programma met icoontjes.
Voorbeeld tekst trouwkaart met een overzichtelijk programma met leuke icoontjes.

Dresscode

Zijn jullie iets speciaals van plan voor het thema van de bruiloft? Dan is het leuk en ook gangbaar om te vermelden wat jullie verwachten qua kleding. Zo kunnen jullie een zeer bijzondere bruiloft neerzetten, waarbij zelfs de kleding van de gasten goed aansluit bij jullie thema.

Plek voor kinderen op de bruiloft?

Het is alleen nodig om te vermelden als er geen plek is voor kinderen op de bruiloft. We zien dit niet vaak vermeld worden, maar het kan wel. Het zou kunnen dat het voor sommige gasten niet mogelijk is om erbij te zijn, als ze hun kinderen niet mee mogen nemen. Denk hier dus goed over na voordat je zoiets op de trouwkaart zet.

Cadeautip

Heel gangbaar is het vermelden van een cadeautip. Het is niet echt gepast volgens de officiële etiquette rondom trouwkaarten, maar toch zien we dit zeer vaak op trouwkaarten langskomen. Niemand kijkt ervan op. Je zou zoiets als de cadeautip ook op een afzonderlijk inlegvel kunnen vermelden, samen met andere zaken als de gegevens van de ceremoniemeesters en andere speciale verzoeken of wensen. Het is vooral handig te vermelden als jullie speciale cadeauwensen hebt, want anders krijgen jullie straks allemaal cadeaus die jullie niet nodig hebben. 

Een cadeautip kun je via de ontwerptool gemakkelijk toevoegen als je op clipart klikt. Daar vind je allerlei opties, zoals een envelop of andere icoontjes.

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *