Trouwkaart Trendkleur | De kleuren van 2020

Wij zijn altijd op zoek naar de nieuwste trends voor trouwkaarten en raken hier graag door geïnspireerd. We schreven al over één van deze trends: trouwkaarten met goudfolie, maar er zijn natuurlijk meer trends. Daarom gingen we voor dit jaar, 2020, eens kijken naar de trendkleuren voor trouwkaarten. 

Kleur is de basis van een trouwkaart; kleur is ook essentieel voor hoe wij naar de wereld kijken. Zo’n trendkleur vormt een aanknopingspunt: een hulpmiddel om knopen door te hakken. Welke kant wil je op met de kleuren voor je trouwkaart en bruiloft? Lastige, maar belangrijke keuzes.

In dit artikel kijken we naar de Pantone kleur van het jaar (Classic Blue), andere trendkleuren, en manieren om zo’n trouwkaart trendkleur te gebruiken als basis voor je kleurenpalet voor zowel je trouwkaart als de bruiloft zelf.

Trouwkaart Trend - Trendkleuren voor trouwkaarten 2020

Trouwkaart Trendkleuren voor 2020 | Inhoudsopgave

Trouwkaart trend voor 2020 | Trendkleuren voor uitnodigingen | Pantone kleur van het jaar 2020
Beeld: Pantone

Classic Blue

Kleurcode: #0F4C81

Pantone’s kleur van het jaar 2020 | Trouwkaart Trendkleur

Het gerenommeerde kleureninstituut Pantone selecteert elk jaar een zogenaamde “Kleur van het Jaar.” Elk jaar wordt uitgekeken naar Pantone’s keuze, omdat het ontzettend veel invloed heeft op designers, marketing en de creatieve sector. 

Na voorgaande keuzes als Living Coral, Ultra Violet en Greenery, kozen ze dit jaar voor Classic Blue (PANTONE 19-4052, HTML kleurcode: #0F4C81). Leatrice Eiseman, Executive Director van het Pantone Color Institute, schrijft over deze kleur, “Instilling calm, confidence, and connection, this enduring blue hue highlights our desire for a dependable and stable foundation on which to build as we cross the threshold into a new era.”

Een stabiel fundament voor de toekomst, classic blue biedt volgens Pantone een bepaalde kalmte en vertrouwen, een verbinding met wat komt in dit nieuwe decennium. Nu is er van die kalmte al niet zoveel meer over in 2020, door de coronapandemie en de economische crisis die daarop volgde, maar misschien is het daardoor dubbel zo belangrijk om gewoon voor zo’n kleur te gaan. Een bruiloft blijft een bron van ontzettend groot geluk en een symbool van blijvende liefde. Daar moeten we vooral aan vast blijven houden. Die pandemie gaat weer over, maar de liefde blijft.

Het Eeuwige Blauw

Blauw is één van de fundamentele basiskleuren; een kleur die nooit vergeten wordt en die we overal tegenkomen. Het is de kleur van de lucht, van de zee, en brengt ons dichterbij de natuur. Het roept in die context een gevoel op van serene rust. Het is ook een veilige keuze, omdat het altijd als een van de eeuwige favoriete kleuren uit onderzoeken naar voren komt (Bron). 

Daarnaast kun je Classic Blue combineren met bijna ontelbare andere kleuren. Verderop in dit artikel gaan we kijken naar kleurpaletten om een aantal mooie combinaties te laten zien. Zo wordt het een stuk makkelijker om deze kleur als trouwkaart trendkleur toe te passen. Onze ontwerpster, Lanaé, zegt over deze blauwe kleur: “Classic blue is een heldere kleur waar je impact kan maken. Combineert goed met neutrale kleuren. Voor een knallende impact kun je deze kleur samen met een andere heldere kleur toepassen, maar je moet wel voorzichtig zijn, want het is dan al snel te veel.”

Voor een snelle dosis inspiratie voor deze kleur van het jaar, bekijk je de inspiration gallery van Adobe voor Classic Blue, of bekijk de afbeeldingen hieronder om een gevoel te krijgen voor deze blauwe trendkleur.

Classic blue is een heldere kleur waar je impact mee kan maken. Combineert goed met neutrale kleuren. Voor een knallende impact kun je deze kleur samen met een andere heldere kleur toepassen. Maar je moet dan wel voorzichtig zijn, want het is snel teveel.

Chinese Porcelain als trouwkaart trendkleur 

Naast Pantone zijn er ook andere invloedrijke organisaties die een trendkleur aanwijzen. Verfbedrijf PPG koos Chinese Porcelain (HTML kleurcode: #335f7e) als de kleur van het jaar; dit is ook een blauwe kleur, iets lichter dan classic blue. Net als Pantone, doen de kleurexperts van PPG veel onderzoek in het voorgaande jaar om de nieuwe trends te ontwaren. Op basis daarvan kiezen ze één kleur waarvan zij verwachten dat het de nieuwe trendkleur voor 2020 zal worden. Schlotter van PPG schrijft over de keuze voor Chinese Porcelain:

“Als we kijken naar 2020, dan weten we dat kleur zelf de trend is. Consumenten zijn moe van grijze kleuren en willen graag kleuren inbrengen die onze zintuigen prikkelen en verrukken. Blauw is de makkelijkste ingang van de wereld van neutraliteit naar de wereld van kleur. PPG’s Chinese Porcelain biedt de energie en helderheid van cobalt blue, een trendkleur die snel populairder wordt in de auto-, electronica- en fashion industrie. Daarnaast zit er ook een diepe, muted navy toon in, die populair is in interior en horeca design.” (Bron)

Onze ontwerpster en eigenaar, Lanaé, zegt het volgende over deze kleur: “Chinese Porcelain heeft een iets meer vergrijsde toon dan classic blue; het is een rustigere kleur. Doordat er wat meer grijs in de kleur zit, is het makkelijker te combineren met andere vergrijsde kleuren.” Als trouwkaart trendkleur is Chinese Porcelain een originele keuze, een kleur die je niet vaak voorbij ziet komen op trouwkaarten.

Chinese Porcelain heeft een iets meer vergrijsde toon dan classic blue; het is een rustigere kleur. Doordat er wat meer grijs in de kleur zit, is het makkelijker te combineren met andere vergrijsde kleuren.

Kleur van het jaar Chinese Porcelain - Trendkleur trend trouwkaart
Beeld: PPG Website

Chinese Porcelain

Kleurcode: #335f7e

Vijf Andere Trouwkaart Trendkleuren voor 2020

Zijn er naast deze blauwe kleuren dan nog andere trendkleuren? Gelukkig koos trendwatcher WGSN, in samenwerking met Coloro, niet één kleur, maar vijf trendkleuren. Hoe meer keuze, hoe beter nietwaar? 

De kleuren zijn: neo mint, purist blue, cassis, cantaloupe en mellow yellow. Dit zijn gewaagde, interessante kleuren die hele andere associaties oproepen dan de twee andere kleuren die de revu al passeerden. Deze vijf kleuren ogen modern, anders en fris. Hieronder zie je alle vijf op een rijtje met een HTML kleurcode die je kan gebruiken in de ontwerptool.

Neo mint is een zachte pastelkleur, met een positieve, bijna utopische vibe. Een interessante, ongewone kleur die heel eigentijds en nieuw aanvoelt. Mooi als accentkleur voor de namen van het bruidspaar op een trouwkaart, of heel opvallend als een achtergrondkleur van de hele huwelijksuitnodiging. Op hun eigen website gaat Coloro al deze trendkleuren na, en beschrijven ze wat voor kleur het is en waarom zij denken dat het een trendkleur voor 2020 is. Lees het allemaal hier.

Neo Mint

Kleurcode: #a1dca8

Purist Blue

Kleurcode: #85cad0

Cassis

Kleurcode: #b56a7a

Cantaloupe

Kleurcode: #fca574

Mellow Yellow

Kleurcode: #eeac2a

Kleurenpaletten voor je trouwkaart en bruiloft 

Een manier om een trouwkaart trendkleur te verwerken in je trouwkaart en bruiloft is het maken van een kleurenpalet. Met zo’n kleurenpalet kun je nog alle kanten op, van een palet met meer donkere kleuren, tot een heel licht palet van kleuren. 

We hebben voor elke trendkleur voor trouwkaarten die we op deze pagina besproken hebben een aantal kleurenpaletten voor jullie gemaakt. Dit kan als beginpunt dienen, als inspiratie. Op elk kleurvlak staat de HTML kleurcode van de betreffende kleur. Zo kun je de kleuren ook echt in de ontwerptool gebruiken.

Wil je een eigen, persoonlijk kleurenpalet maken? Gebruik dan een tool als Coolors.co of Colormind.io. Begin bijvoorbeeld met één trendkleur en speel dan met combinaties totdat je een prachtig palet voor je hebt waar je mee verder kunt. Je kunt één of meerdere kleuren vastzetten om je palet verder te perfectioneren (klik op het kleine slotje icoon om een kleur vast te zetten).

Classic Blue

Trouwkaart trendkleur Classic Blue
1 | Classic Blue
2 | Classic Blue
3 | Classic Blue
4 | Classic Blue
5 | Classic Blue

Chinese Porcelain

Chinese Porcelain Kleurenpalet 2 - Trouwkaart Trend
Kleurenpalet 1 | Chinese Porcelain
Chinese Porcelain Kleurenpalet - Trouwkaart Trend
2 | Chinese Porcelain
Trouwkaart trendkleuren gebaseerd op chinese porcelain
3 | Chinese Porcelain

Neo Mint

Kleurenpalet 1 | Neo Mint
2 | Neo Mint

Purist Blue

Purist Blue Kleurenpalet 2 - Trouwkaart Trend 2020
Kleurenpalet 1 | Purist Blue
Purist Blue Kleurenpalet - Trouwkaart Trend 2020
2 | Purist Blue

Cassis

Cassis Kleurenpalet - Trouwkaart Trend 2020
Kleurenpalet 1 | Cassis
Cassis Kleurenpalet 2 - Trouwkaart Trend 2020
2 | Cassis

Cantaloupe

Cantaloupe Kleurenpalet 2 - Trouwkaart Trend 2020
Kleurenpalet 1 | Cantaloupe
Cantaloupe Kleurenpalet - Trouwkaart Trend 2020
2 | Cantaloupe

Mellow Yellow

Kleurenpalet 1 | Mellow Yellow
2 | Mellow Yellow

Hoe pas je zo’n trendkleur toe bij een trouwkaart?

Heb je een keuze gemaakt voor een kleur of wellicht een kleurenpalet met meerdere kleuren? Dan kun je aan de slag gaan met een trouwkaartje in de ontwerptool. Je kunt bijvoorbeeld één kleur als accentkleur gebruiken voor jullie namen in een sierlijk font. Of je verandert de kleur van een illustratie of van de achtergrond. Denk dan aan markante bloemen in het classic blue, of een silhouet, of de icoontjes van een tijdlijn. Zo verwerk je gemakkelijk een trouwkaart trendkleur in je eigen uitnodiging. Je mag ons ook zeker om hulp vragen hierbij, als je er niet uitkomt.

Een andere optie is een foto toevoegen waar veel van het classic blue of een andere trendkleur in zit. Dit kan via de kledingkeuze, of door de kleur van de lucht in de achtergrond, of bijvoorbeeld een zee of oceaan op de achtergrond. Er zijn vele mogelijkheden! 

Bepaalde trouwkaarten zijn bijna een onbeschreven blad qua kleur: je kunt dat soort kaarten heel gemakkelijk een makeover geven met kleur. Een goed voorbeeld hiervan is trouwkaart Abstract/Zwart, waarbij de gehele achtergrond één kleur heeft en de tekst een andere kleur. De achtergrond wijzig je naar classic blue en daarna experimenteer je met de kleur van de tekst voor een mooie combo. Witte tekst werkt overigens ook prima. Deze uitnodiging met een blauwe in plaats van een zwarte achtergrond oogt en voelt heel anders. 

Andere voorbeelden van trouwkaarten, waarbij een kleur centraal staat maar makkelijk is te wijzigen, zijn trouwkaart Verticaal, trouwkaart Minimalistische Typografie en, natuurlijk, trouwkaart Kleur. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer trouwkaarten waarbij je de kleuren kan aanpassen op een manier dat het bij de trendkleur aansluit.

Meer lezen over trendkleuren  | Bronnen

Meer over trouwkaart trends

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *