Wanneer een save the date kaart versturen?

Wanneer een save the date kaart versturen? Save the date kaartjes verstuur je ruim voor de trouwerij zodat je al je gasten al vroeg laat weten wanneer de bruiloft plaatsvindt en het liefst op welke locatie in het land. Dat maakt het plannen een stuk makkelijker en zorgt er waarschijnlijk voor dat meer van je beoogde gasten ook echt aanwezig zullen zijn.

Wanneer een save the date kaart versturen? | Inhoudsopgave

Wanneer verstuur je nou een save the date?

Je kan eigenlijk al de save the date kaartjes versturen zodra de trouwdatum bekend is. Een trouwkaart verstuur je normaal gesproken zo’n 6 weken voor de trouwerij, al kun je dit ook al wat eerder doen natuurlijk. Een save the date kaartje verstuur je dus ruim voor de deadline van de trouwkaartjes, anders heeft het niet heel veel zin. Zodra de trouwdatum officiëel vastligt, kun je de save the dates al versturen. De trouwdatum ligt pas echt vast als je de locaties hebt gereserveerd, dus je weet dan de locatie ook al. Op de save the date kaart vermeldt je doorgaans de stad of het dorp, zonder verdere details prijs te geven.

Wat zet je op een save the date kaart? Checklist!

Er zijn geen strenge regels voor wat je precies op een save the date moet zetten, maar zet in elk geval jullie voor- en achternamen erop, de trouwdatum en, als het mogelijk is, de locatie. Het is daarnaast handig om erbij te vermelden dat “de officiële uitnodiging volgt.” En de woorden “Save the Date” zijn ook handig om ergens neer te zetten, zodat er geen misverstand bestaat dat dit niet de echte trouwkaart is. Contactgegevens kun je ook vermelden.

Zoek je juist naar wat er allemaal op een trouwkaart moet staan? Kijk dan even bij ons artikel “Wat staat er op de trouwkaart?

Checklist voor Save the Date Kaart

Moet:

Mag:

Destination wedding, bruiloft in het buitenland

Een goede reden om al heel vroeg een save the date kaart te sturen is als je bruiloft voor (een deel van) de gasten in het buitenland plaatsvindt. Dit gebeurt als er sprake is van een Destination Wedding. Dat wil zeggen, dat je trouwlocatie op een prachtige plek in het buitenland is, terwijl jullie zelf niet uit dat land komen. Het is natuurlijk fantastisch om jullie bruiloft te vieren op een plek die voor jullie bijzonder is, bijvoorbeeld ergens in Italië waar jullie graag verblijven. Maar het maakt het wel wat lastiger voor jullie gasten, omdat ze ver moeten reizen. Daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden en ruim op tijd al een save the date kaartje te sturen.

Wat ook veel voorkomt is dat jullie allebei uit een ander land komen, waardoor de trouwlocatie altijd in het buitenland zal zijn voor een deel van jullie gasten. In dat geval stuur je gewoon alleen die beoogde gasten die in het andere land wonen een save the date kaartje. Het is namelijk super handig om een trip naar het buitenland al ver van te voren te kunnen regelen. Hotels zoeken is dan makkelijker, en de vliegtickets zijn dan vaak goedkoper. Je kunt alles in de gaten houden totdat er bijvoorbeeld een mooie deal voorbij komt. Eventueel geef je je gasten ook tijd om het nodige te sparen, om de reis te betalen. In beide gevallen, destination wedding of bruiloft in het buitenland voor een deel van jullie gasten, mag je de save the date kaartjes zeker al een jaar van te voren opsturen.

Tot wanneer kun je een save the date kaartje sturen?

Al een jaar van te voren kun je save the date kaartjes versturen. Maar tot wanneer mag je ze nog versturen? Hier is eigenlijk geen harde regel voor en het hangt ook af van de soort bruiloft. Voor een bruiloft in het buitenland stuur je ze al een jaar van te voren. Het voorbereiden van een dergelijke reis kost namelijk veel tijd en geld. 

Voor een lokale bruiloft, dus in hetzelfde land, kun je de save the dates 4 maanden voor de bruiloft nog verzenden. Samengevat: het is afhankelijk van de situatie. Is de bruiloft dichterbij dan vier maanden, dan hoef je eigenlijk geen save the date kaarten meer te sturen. Wacht dan nog even en stuur gewoon de trouwkaarten ruim op tijd. 

Aan wie verstuur je save the date kaartjes?

Misschien denk je nu: leuk om te weten wanneer je ze moet versturen, maar naar wie stuur je de save the dates nou eigenlijk? Het beste is om nu al te bepalen wie je uit wil nodigen. Het laatste dat je wilt is mensen een save the date sturen die je eigenlijk niet had willen uitnodigen. Na het sturen van de save the date kun je niet meer terug! Stuur de kaartjes dus alleen naar de mensen die je zeker weten gaat uitnodigen. Mochten er later nog namen bijkomen, dan is dat niet erg. Bij een bruiloft in het buitenland geldt weer dat je eigenlijk iedereen die je uiteindelijk wilt uitnodigen ook een save the date stuurt. Anders hebben sommigen geen tijd meer om de reis te plannen.

Save the date:  wat voor ontwerp kies je?

De save the date kaart is zo’n beetje het eerste moment waarbij je nadenkt over de stijl van jullie bruiloft. Doe hier ook weer niet te moeilijk over, want de save the dates hoeven niet per se overeen te komen met de trouwkaarten qua ontwerp. Bovendien is een save the date kaart een stuk informeler in opzet dan de officiële uitnodigingen. Je kunt dus ook prima een heel andere kant op gaan. En misschien heb je helemaal geen zin om nu al te kiezen wat voor trouwkaart je wilt. Helemaal geen probleem, kies nu gewoon een save the date die jullie allebei leuk vinden en laat de keus voor de trouwkaart nog even liggen.

Uiteraard is het wel een prachtige optie om voor de save the date en de trouwkaart dezelfde ontwerpstijl te kiezen. Zo sluiten ze naadloos op elkaar aan en kun je echt een stijl of thema kiezen die op de bruiloft zelf ook gebruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan een Great Gatsby thema, of een ontwerp met bepaalde bloemen. De bloemen in het ontwerp kun je dan eventueel terug laten komen op het trouwfeest. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Voor vrij veel trouwkaartjes hebben we al bijpassende save the dates ontworpen. Maar mocht dit niet het geval zijn bij je favoriete trouwkaart, dan ontwerpen we kosteloos een bijpassend save the date kaartje. Heb je nog vragen over het sturen van save the date kaartjes? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier.

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *