Trouwen tijdens de Coronacrisis

Het is crisis in Nederland. Door verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er veel onzekerheid omtrent bruiloften en planning. We gaan proberen om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden op deze pagina.

Wat is er tot nu toe bekend?

(Laatste update: 19 mei 2020)

BREAKING: Versoepeling gaat door! (Update van 19 mei 2020)

Premier Rutte heeft vanavond bekend gemaakt dat de aangekondigde versoepelingen doorgaan! De belangrijkste feiten zijn als volgt:

1) Horeca mag vanaf 1 juni weer open tot een maximum van 30 personen, exclusief personeel. Dit geldt dus voor de binnenruimtes van horeca.

2) Bezoekerslimieten voor terrassen vervallen. 1,5 meter regel blijft gelden, behalve voor gezinnen en mensen van hetzelfde huishouden.

 

Een aantal opmerkingen hierover: opvallend is de wijziging van het beleid van het maximum aantal van 30 personen. Dit aantal betreft nu slechts de bezoekers en het personeel telt dus niet mee. Dit geeft toch weer wat meer ruimte dan verwacht. Daarnaast vervalt dus het maximum aantal voor terrassen. Met wat creativiteit is er al heel goed een groter trouwfeest of receptie mogelijk!

Het NOS vat het als volgt samen:

“In een café, restaurant of strandtent mogen 30 mensen binnen zijn, in een ruimte. Het personeel en mensen buiten, bijvoorbeeld op het terras, worden hierbij niet meegerekend. Rutte zegt dat het eerdere plan, waarbij de medewerkers wél meetelden, niet goed uitvoerbaar is.

Een uitzondering wordt gemaakt voor klanten die samen een huishouden vormen. Zij mogen samen aan een tafel zitten, zonder de anderhalve meter afstand te bewaren. Klanten moeten reserveren en in een checkgesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximumaantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).”

(Bronnen: NOS.nl | Website Rijksoverheid | )

BREAKING: Morgen, 19 mei 2020, komt er een nieuwe update van de regering (Update van 18 mei 2020)

Premier Rutte gaat morgen op een persconferentie bekendmaken of de aangekondigde versoepelingen van 1 juni door zullen gaan. Zoals altijd zullen we jullie op de hoogte houden.

Onze verwachting: we gaan er vanuit dat de versoepelingen door zullen gaan, want het aantal mensen dat op de Nederlandse IC’s ligt, daalt elke dag. Het ziet er wat dat betreft goed uit. Je kunt de actuele cijfers bekijken op de website van stichting Nice.

(Bron nu.nl)

UPDATE 6 mei 2020: Versoepeling van de maatregelen zijn aangekondigd

Op de persconferentie van vanavond, 6 mei 2020, heeft premier Rutte een aantal versoepelingen aangekondigd die op 1 juni en later in zullen gaan. Belangrijkste feiten:

1 juni: restaurants, cafés en terrassen mogen weer open. Tot 30 personen. Met 1,5 meter afstand.

1 juli: Het maximum aantal personen wordt naar verwachting verhoogd tot 100 personen. Dit betekent dat bruiloften vanaf 1 juli weer door kunnen gaan tot 100 personen in totaal.

Dit is goed nieuws voor iedereen die deze zomer wil gaan trouwen, al moeten we wel voorzichtig blijven omdat het voorlopige aankondigingen zijn die afhankelijk zijn van de verdere ontwikkelingen in de komende maand(en).

Bekijk hier een afbeelding van het stappenplan dat vandaag is aangekondigd.

Op de website van de Rijksoverheid staat een uitgebreide uitleg van de nieuwe en komende versoepelingen. 

(Bronnen: Website van Rijksoverheid | NOS.nl)

UPDATE 21 april: Horeca blijven tenminste gesloten tot 19 mei

Dinsdag 21 april heeft premier Rutte de langverwachte update gegeven over de maatregelen (NOS artikel hierover). De twee belangrijkste aankondigingen waren:

1) Horeca blijven gesloten tot 19 mei. 

2) Er mogen tot 1 september geen evenementen worden gehouden.

Er werd niks specifieks gezegd over bruiloften. Ook op de officiële website van de overheid wordt er geen update gegeven over de maatregelen voor bruiloften. Wel is er een nieuwe pagina aangemaakt over de aanpassingen aan het beleid na 28 april.

Wat we mogen aannemen, op basis van de persconferentie 21 april 2020 is dat dezelfde regels voor bruiloften van kracht blijven, die we al hadden, in elk geval tot 19 mei. Dat betekent dus: maximaal 30 gasten en met verplichte inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.

Na 19 mei gaan horeca wellicht weer open en komen er meer mogelijkheden om een bruiloft te organiseren. Er is wat onduidelijkheid wat er nu precies van toepassing is op bruiloften. Evenementen zijn dan wel verboden tot 1 september, maar er wordt wel expliciet bijgezegd dat het gaat om evenementen met vergunningen: “Het huidige verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020.” Voor sommige trouwlocatie is dit van toepassing, maar op veel ook niet. Dit geeft dus enige hoop voor bruiloften na 19 mei. 

(Bronnen: Website Rijksoverheid (Pagina is nu offline) | NOS.nl | thePerfectWedding.nl)

Zoals altijd houden we de vinger aan de pols om te kijken of er iets veranderd en of de regels goed zijn geïnterpreteerd. We houden jullie op de hoogte op deze pagina.

Tot 19 mei staan de maatregelen vast: alle horeca blijft tot dan gesloten en een normale bruiloft is niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen voor bruiloften en begrafenissen. Die mogen doorgaan als er minder dan 30 mensen aanwezig zijn en er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. (Bron)

Tot 19 mei zijn alle cafés en restaurants gesloten. In feite betekent dit dat alle huwelijken die voor die tijd zouden plaatsvinden, niet meer in normale vorm door kunnen gaan. Diners en trouwfeesten zijn in elk geval tot 19 mei niet meer mogelijk. Een huwelijk in afgeslankte vorm kan nog wel.

Uit de officiële documentatie van de overheid: “Het kabinet heeft besloten om de meeste huidige maatregelen te verlengen tot en met 19 mei 2020. … In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.” 

In het algemeen geldt nu dat bruilofsverzekeringen schade door de Coronacrisis niet vergoeden. Het gaat dat met name om het annuleren van de bruiloft. Een situatie als deze wordt gezien als overmacht. Let hier goed op! Zo’n verzekering afsluiten heeft op dit moment dus weinig zin voor een bruiloft in de komende maanden. Doe jullie eigen onderzoek en lees de algemene voorwaarden als je een dergelijke verzekering wilt afsluiten.

De overheid heeft aangegeven dat de maatregelen in de week voor 19 mei worden heroverwogen. Dit is belangrijk om te weten, omdat er in die week dus meer bekend zal worden over welke maatregelen zullen gelden in de weken en maanden daarna. We hopen op goed nieuws, maar we hebben natuurlijk nog geen idee waar het op uit zal lopen. Houd bij het plannen van jullie bruiloft dus rekening met deze heroverweging van de geldende maatregelen.

Om het drukken en het leveren van de trouwkaarten veilig te laten verlopen, hebben onze drukker en verzendmaatschappij bepaalde maatregelen genomen. Lees meer hierover in onze blogpost over trouwkaarten bestellen tijdens de Coronacrisis.

We schreven daarnaast nog twee artikelen om jullie een eindje op weg te helpen:

Corona en trouwen: Tips voor het plannen van jullie bruiloft

Tekst trouwkaart corona: Zet je er iets extra’s bij?