Corona en trouwen: Tips voor het plannen van jullie bruiloft

UPDATE: Dit artikel is aangepast na de persconferentie van premier Rutte op 6 mei 2020. Laatste update is van 13 mei. 

Dit is zeker een unieke tijd om een bruiloft te plannen… Voorlopig mogen alleen kleine bruiloften met maximaal 30 gasten doorgaan. Vanaf 1 juni gaan horeca weer open; vanaf 1 juli mogen bruiloften met een maximum van 100 personen weer doorgaan. Jullie kunnen alle tips nu goed gebruiken, dachten we, dus we hebben er een aantal voor jullie genoteerd. Een aantal zaken waar je op kan en moet letten bij het plannen van een bruiloft in “het tijdperk van corona”. Voor een up-to-date overzicht van alle geldende maatregelen die betrekking hebben op bruiloften, lees onze liveblog: Trouwen tijdens de coronacrisis.

Corona en Trouwen

Data vanaf 1 juli kunnen overvol raken

Houd er rekening mee dat er heel veel bruiloften verschoven zullen worden naar later in het jaar, waardoor het mogelijk heel lastig wordt om een geschikte locatie te vinden. Denk dus vooruit en leg iets vast. Uiteraard kunnen de maatregelen verlengd worden of zelfs weer opnieuw ingevoerd worden: maak daar dus ook afspraken over met de leverancier. Lees de algemene voorwaarden van de leverancier!

De hoop bij veel mensen is waarschijnlijk dat de maatregelen rond bruiloften vanaf 1 september verder versoepeld zullen worden. Misschien eerder al. We hebben echter geen zekerheid. Wees er dus op voorbereid dat zelfs als je een bruiloft plant in augustus of september, dat je nog steeds rekening moet houden met de 1,5 meter afstandsregel en een maximum aantal personen.

Vier het nu in kleine kring en plan over een aantal maanden een groot feest

Organiseer een prachtige, kleinschalige trouwerij, inclusief alle social distancing maatregelen. Dan hoef je met het trouwen niet lang te wachten en kun je het later alsnog met iedereen groots gaan vieren. We weten nu niet wat voor maatregelen er zullen gelden vanaf september en latere maanden, maar we blijven hoopvol. En één ding weten we zeker: ooit is dit weer over en kan iedereen weer zijn gang gaan. Gigantische knalfeesten zijn dan weer aan de orde van de dag!

Plan een kleine bruiloft en stuur de rest van familie en vrienden een mooie “getrouwd”-kaart

Staan jullie te popelen om snel te gaan trouwen? Ga dan gewoon door met plannen en nodig maximaal 30 gasten uit. Een bruiloft in zulke kleine kring is heel bijzonder en intiem, ook al moet je dan 1,5 meter uit elkaar staan. Je hebt veel mogelijkheden om het speciaal te maken, dus denk hier goed over na. Je wilt wel al jullie familie en vrienden op de hoogte stellen natuurlijk! Gebruikt hiervoor een save the date kaart of trouwkaart, met daarvoor aangepaste tekst. Hulp nodig hierbij? Laat het ons weten: wij staan voor jullie klaar!

Denk goed na over de 1,5 meter afstand situatie

Voor bruiloft heeft de regering een uitzondering gemaakt, maar wel met strenge regels. 1) Maximaal 30 gasten, 2) Gasten moeten 1,5 meter afstand nemen van elkaar. Niet alle locaties zijn hiervoor geschikt, dus het is essentieel dit in overweging te nemen bij het kiezen van een locatie. Het is overigens ook zeer de vraag welke locaties nu beschikbaar zijn, omdat alle eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn (tot 1 juni). Of hier uitzonderingen gemaakt worden voor bruiloften is niet duidelijk op te maken uit de communicaties van de overheid. Veel van deze locaties zitten nu in heel zwaar weer omdat ze verplicht gesloten zijn. De kans is groot dat ze graag met jullie mee willen denken om een bruiloft, ook al is het dan een kleinschalige gebeurtenis, mogelijk te maken. Vanaf 1 juni gaan horeca-gelegenheden weer open, dus kijk nu alvast vooruit en reserveer snel een datum.

Een paar vragen voor de voorbereiding: is er genoeg ruimte op de locaties om stoelen verder uit elkaar te zetten? Hoe wil je je gasten laten weten wat voor maatregelen jullie hebben genomen betreffende corona? Hoe zorg je ervoor dat gasten makkelijk hun handen kunnen wassen? Is er een protocol zodat gasten met voldoende afstand van elkaar locaties in en uit kunnen?

Het laatste dat je wilt is dat het coronavirus zich verspreid op jullie trouwerij en dat je later hoort dat er allerlei mensen ziek zijn geworden. Dat zou verschrikkelijk zijn. Neem de afstands-maatregel dus zeer serieus! Niet omhelzen, zoenen, aanraken, etc. Volg de dan geldende maatregelen van de overheid en houd voldoende afstand.

Vier je bruiloft in een grote tuin met lokale catering

Voor een bruiloft inclusief trouwdiner zou je het in een grote tuin kunnen houden. Wellicht heb je zelf een grote tuin of kun je bij familie, vrienden of kennissen terecht. Ze willen vast meewerken aan zoiets. Doordat je veel ruimte hebt in de tuin, kan iedereen voldoende afstand houden. Voor de catering kun je gemakkelijk terecht bij je favoriete lokale restaurant, want bijna alle restaurants pakken zo’n mogelijkheid nu met beide handen aan. Zo kun je nog steeds heerlijk dineren met je familie en beste vrienden, al is het dan in kleine kring, en wordt het sowieso een dag om nooit te vergeten!

Stuur nu alleen een save the date kaartje en vlak voor de bruiloft pas de echte trouwkaart

Deze tip kan je veel geld besparen, want een save the date kaartje is een stuk goedkoper dan een trouwkaart. Als je nog niet zeker bent of de trouwerij op de door jullie gekozen datum door kan gaan, dan voelt het wellicht als riskant om de echte uitnodiging al te sturen. Stuur daarom nu gewoon een klein kaartje, bijvoorbeeld een save the date kaartje of een aangepast trouwkaartje (wij kunnen je helpen met het omvormen van een trouwkaart naar een kleiner, goedkoper kaartje die je als ansichtkaart kunt versturen), met minimale informatie en een “corona-disclaimer.” Je zet er bijvoorbeeld neer dat alles nog afhangt van de dan geldende corona maatregelen en dat jullie op een later moment de echte trouwkaart zullen versturen of door zullen geven dat de trouwerij verplaatst zal worden.

Zorg voor een up-to-date email-adresboek van alle genodigden

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie alle email-adressen hebben van de genodigden. Zo kunnen jullie iedereen op de hoogte houden van wijzigingen. De maatregelen van de overheid veranderen regelmatig en je hebt geen enkele zekerheid hoe het over een aantal maanden zal zijn. Zelfs in het najaar is het mogelijk dat het coronavirus weer in volle hevigheid terugkomt en de overheid nieuwe maatregelen invoert. De gemakkelijkste manier om nieuwe informatie door te geven is per email. Of maak een gratis bruiloftsite aan via een organisatie die dat aanbiedt, zoals Zankyou.nl.  Als je deze website op de kaart vermeldt, dan kun je via de site alle updates doorgeven.

Communiceer duidelijk, al op de trouwkaart zelf

In navolging op de laatste tip (zorg dat je de genodigden gemakkelijk updates kunt sturen) is het ook belangrijk om op de trouwkaart duidelijk te communiceren wat de situatie is. Is er onzekerheid of de bruiloft door kan gaan op de betreffende trouwdatum? Of hebben jullie besloten om een kleinschalige bruiloft te houden met inachtneming van de afstandsregel? Schrijf een en ander duidelijk op, zodat jullie genodigden weten waar ze aan toe zijn. We hebben hier een aparte blogpost aan geweid om jullie een eindje op weg te helpen bij het schrijven van jullie teksten: “Tekst trouwkaart corona: Zet je er iets extra’s bij?

COVID-19 en tóch trouwen: Inspirerende verhalen

Er komen al veel creatieve en zeer inspirerende verhalen voorbij van mensen die gaan trouwen tijdens de corona uitbraak. Zoals dat stel in Israël dat ging trouwen in een supermarkt! Alle bijeenkomsten van 10 personen of meer waren verboden, maar voor supermarkten was een uitzondering gemaakt. Zo konden ze alsnog met een grote groep de bruiloft vieren.

Voor meer inspirerende verhalen, lees het artikel op Glamour.com.

Corona en trouwen: Meer handige tips en adviezen

We verwijzen graag door naar andere artikelen van ons en van andere experts in de trouwbranche. 

Tips voor het schrijven van de teksten van jullie trouwkaart tijdens de coronacrisis.

Wil jij je bruiloft verplaatsen? Lees dan het heldere overzicht met allerlei informatie en adviezen van Girls of Honour: ““Bruiloft verplaatsen door corona? Lees onze tips!”.”

Internationale, algemene tips (in het Engels) vind je op Minted.com.

We vullen deze pagina in de nabije toekomst verder aan! Ook zijn we op zoek naar adviezen van andere experts. 

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *