LIVEBLOG: Trouwen tijdens de Coronacrisis

Het is crisis in Nederland. Door verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er veel onzekerheid omtrent bruiloften en planning. Trouwen tijdens corona is en blijft mogelijk. We gaan proberen om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden op deze pagina. 

We leven mee met iedereen die is getroffen door deze pandemie.
Samen komen we hier doorheen.

Laatste update: 3 september 2020

Belangrijkste feiten op een rijtje

  • BREAKING: Nieuw, dringend advies vanuit de regering: ontvang thuis niet meer dan 6 gasten. Thuis trouwen is hiermee in feite onmogelijk gemaakt, voor zolang als dit advies geldt. 
  • NU GELDENDE REGEL: Vanaf 1 juli gelden er geen maxima meer voor het aantal personen bij een bijeenkomst zoals een bruiloft of kerkdienst, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dit geldt voor evenementen die buiten of binnen plaatsvinden. Reserveren en controleren op symptomen blijft ook belangrijk. Dit is de grootste versoepeling tot nu toe en we zijn hier heel blij mee. 
  • Er gelden geen bezoekerslimieten meer voor terrassen. Wel 1,5 meter afstand, behalve voor mensen van één huishouden. 
  • Verwachting voor de rest van 2020: De maatregelen zijn op 1 juli vergaand versoepeld. Dit is natuurlijk uitstekend nieuws voor iedereen die in de zomer van 2020 wil gaan trouwen! Als we verder kijken dan lijkt het onwaarschijnlijk dat de maatregelen dit jaar verder versoepeld zullen worden zolang er geen vaccin beschikbaar is (Bron). De verwachting is nu dat op z’n vroegst eind 2020 een vaccin beschikbaar zou kunnen zijn (Bron). Laten we hopen dat er in 2021 geen beperkingen meer zullen zijn voor bruiloften.
  • Officiële informatie van de Rijksoverheid: voor alle officiële informatie verwijzen we jullie graag door naar de relevante websites van de overheid. Check altijd deze officiële bronnen van de overheid voordat je beslissingen maakt!
  • Website Rijksoverheid – COVID-19  |  RIVM – COVID-19
Trouwen tijdens de Coronacrisis: er is veel onduidelijkheid en de maatregelen veranderen ook regelmatig. Wij houden het voor je in de gaten.

1 september 2020: Persconferentie Rutte, geen nieuwe versoepelingen  

Het was een datum waar we een aantal maanden geleden naar uitkeken: 1 september. Een datum waarop wellicht maatregelen versoepeld gingen worden. Dat dit niet gebeurd is, is dan ook weer niet zo verrassend als je kijkt naar de ontwikkelingen van de afgelopen weken.

Eigenlijk gaat het nu best goed volgens Rutte:

“Het kabinet wijst erop dat de besmettingscijfers weer stabiel zijn en zelfs dalen. Het aantal opnames bevindt zich op een stabiel niveau wat de zorg aankan. “Voor het eerst in tijden lag het reproductiegetal dinsdag weer onder de 1″, zei Rutte, die daarbij wel zei dat we nu weer allemaal terug van vakantie zijn.” (Bron: NU.nl)

Maar de cijfers zijn niet genoeg gedaald om verdere versoepelingen mogelijk te maken. Dit betekent dat ook het dringende advies om thuis niet meer dan 6 gasten te ontvangen blijft staan. Trouwen in de tuin blijft daardoor in principe onmogelijk.

Trouwen blijft natuurlijk mogelijk, al liet de bruiloft van de minister van justitie Grapperhaus ook heel duidelijk zien dat afstand houden moeilijk is en moeilijk blijft. De reactie van de Trouwbranche hierop was zeer terecht:

“Wat wij bij minister Grapperhaus en bij andere bruidsparen zien die in deze periode hun huwelijk vieren, is dat het aan goede wil niet ontbreekt. Volgens onderzoek is onze natuurlijke afstand van mens-tot-mens 0,8 meter. Wat dit incident in onze ogen aantoont is dat afstand houden van 1,5 meter bij een sociale aangelegenheid niet te doen is. De minister is ook maar een mens.” (Bron)

19 augustus 2020, BREAKING:  Strengere maatregelen voor thuisbijeenkomsten

Helaas deze keer geen goed nieuws: wegens oplopende aantallen nieuwe besmettingen heeft de regering aangekondigd dat er een nieuw, dringend advies gaat komen voor het maximum aantal gasten voor bijeenkomsten bij iemand in huis of in de tuin: maximaal 6 gasten.

Dit is ontzettend balen, omdat het nu ineens heel lastig is om een bruiloft in een grote tuin te houden. Het advies is om in plaats van thuis de bruiloft in een horecagelegenheid te laten plaatsvinden.

“Voor feestjes of borrels moet je uitwijken naar horecazalen, is het advies. Daar is meer ruimte voor de anderhalve meter en hebben mensen een vaste zitplaats. Rutte benadrukte dat daar voortaan beter op wordt gehandhaafd.” (NOS.nl)

“De belangrijkste aanscherping is daarom dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 6 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.” (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees meer in ons artikel: “Trouwen in de tuin ineens niet meer mogelijk | Corona.”

(Bronnen: Website RijksoverheidNOS.nl)

25 juni 2020, BREAKING:  Definitief vanaf 1 juli GEEN maximum aantal bezoekers meer bij bijeenkomsten

Super goed nieuws: de uitgelekte versoepelingen gaan definitief door! Dit betekent dat bijeenkomsten zoals bruiloften zich niet meer hoeven te houden aan een maximum aantal gasten.

Belangrijk: de anderhalve meter afstandsregel blijft van kracht! Wel is er een uitzondering als er “kuchschermen” beschikbaar zijn tussen tafels. Dit geeft veel meer mogelijkheden om weer een beetje op een normale manier te trouwen in juli, augustus, september van 2020, en natuurlijk de maanden daarna.

Ook zijn er uitzonderingen op de afstandsregel bijgekomen:

“Rutte kwam ook direct met uitzonderingen. Zo hoeven jongeren tot 18 jaar onderling geen afstand te houden. Wel moeten ze op afstand blijven van volwassenen; kinderen tot 12 jaar hoeven dat niet te doen.”

Als je dit meeneemt naar een bruiloft-setting, dan zou je bijvoorbeeld alle jongeren, iedereen onder de 18 jaar, in één deel van de zaal kunnen zetten zodat je in het geheel minder ruimte inneemt. De rest van de zaal kun je dan inrichten op 1,5 meter afstand. 

Opgelet: samen zingen of juichen is nog niet toegestaan. We moeten onze juichstemming op de bruiloft zelf dus nog een beetje in bedwang houden.

(Bronnen: Website RijksoverheidNOS.nl)

23 juni 2020, BREAKING:  Vanaf 1 juli GEEN maximum aantal bezoekers meer bij bijeenkomsten

Groot nieuws, misschien zelfs het grootste nieuws voor bruiloften sinds de corona-uitbraak is begonnen: het kabinet gaat volgens goed geïnformeerde bronnen morgen bekend maken er geen maximum meer zal gelden voor bijeenkomsten! Volgens het NOS:

“Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer op het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan. Haagse bronnen zeggen dat het kabinet dat morgen bekend gaat maken.”

Je mag dus zoveel mensen uitnodigen voor je bruiloft als je wilt, zolang er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. De afstandsregel geldt uiteraard niet voor gezinnen en mensen van hetzelfde huishouden.

Ook voor evenementen in de buitenlucht geldt straks geen maximum aantal bezoekers meer. De afstandsregel geldt wel nog steeds voor bijeenkomsten buiten.

Belangrijk blijft dat er van te voren gevraagd wordt naar de gezondheid van de bezoekers. Houd hier dus heel goed rekening mee bij het organiseren van jullie bruiloft. Het NOS legt uit:

“Voor bijeenkomsten binnen gaat gelden dat er een onbeperkt aantal mensen aanwezig mag zijn, zolang er van tevoren maar gevraagd wordt naar de gezondheid van de bezoekers, een zogeheten triage. Daarnaast mogen er geen opstoppingen ontstaan bij de deur. Kan dat allemaal niet, dan geldt een maximum van 100.”

Al met al heel goed nieuws voor al die stellen die staan te popelen om een fuif te geven, maar nog wachten op zulke aankondigingen. Zodra het officieel wordt, plaatsen wij op deze pagina weer een update!

(Bronnen: NOS.nl | AD.nl)

13 juni 2020, UPDATE: Verwachting voor de rest van 2020 | Trouwen tijdens corona

Er is nog geen duidelijkheid over verdere versoepelingen van de maatregelen voor later in het jaar. Uit uitspraken van het RIVM van deze week kunnen we opmaken dat verdere versoepelingen, naast die al zijn aangekondigd, in de komende maanden (juli, augustus, september, oktober) onwaarschijnlijk zijn. Er zullen hoogstwaarschijnlijk geen grote evenementen gehouden worden totdat er een vaccin is. In een artikel van het NOS zegt Wallinga van het RIVM het volgende:

“Dus er is een punt, dat we alles optimaal hebben geregeld en dat we zeggen: dit is het dan. Nu moeten we volhouden en wachten op een vaccin.

Wallinga: ‘Zo’n punt is er gewoon. Waar dat precies ligt moeten we stapje voor stapje proberen. Zodra het ijs gaat kraken moet je een stap terugdoen. Maar dat is de tactiek. Je kunt niet zeggen: uiteindelijk komen we in een situatie waarin alles weer kan. Daarvan weet je, dat kan niet.’ “

Op basis daarvan kunnen we voorzichtig concluderen dat bruiloften met meer dan 100 personen pas weer mogelijk zullen zijn als er een vaccin beschikbaar komt. Nu is er op dat gebied ook wel goed nieuws:

“Nederland mikt erop om aan het einde van dit jaar een eerste hoeveelheid doses van een kansrijk vaccin tegen het coronavirus beschikbaar te hebben. Daarbij wordt samengewerkt met Frankrijk, Duitsland en Italië.”

Dit zou betekenen dat op z’n vroegst eind 2020 de maatregelen verder versoepeld worden of dat we zelfs weer helemaal terug kunnen naar een “normale” situatie, zonder beperkingen. Hierbij geldt wel dat er geen zekerheid is dat er eind 2020 al een werkend vaccin is en geen kennis over hoe effectief die zal zijn. Dit blijven dus optimistische verwachtingen. Zodra er meer bekend is, zullen we dat hier weer melden. 

(Bronnen: NOS.nl 1 | NOS.nl 2 )

27 mei 2020, UPDATE:  Versoepelingen van 1 juni gaan definitief door, aangepaste afstandsregel voor horeca

Bij het laatste persmoment van de overheid op 27 mei is definitief bevestigd dat de versoepelingen van 1 juni doorgaan. De versoepelingen vanaf 1 juli zijn nog niet definitief en blijven afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende weken.

Een interessante en nuttige ontwikkeling voor bruiloften en trouwfeesten is een versoepeling van de afstandsregel voor de binnenruimtes van horeca. De NOS zegt hierover:

“Restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen morgen om 12.00 uur weer open. Per locatie worden binnen maximaal dertig mensen toegelaten, zodat de afstand goed bewaard kan worden.

In de samenleving is het nu de norm dat iedereen anderhalve meter afstand tot elkaar bewaard, maar in de horeca is hier een uitzondering voor gemaakt. Ook twee mensen die geen huishouden met elkaar vormen mogen bij elkaar aan een tafeltje zitten.”

Volgens het protocol voor heropening van de horeca zelf, zijn de regels als volgt:

“Houd 1,5 meter afstand tot andere gasten en de medewerkers. Maar:
a. aan een tafel mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten
b. aan de bar mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten.”

Per tafel mogen er dus maximaal 2 mensen zitten, binnen anderhalve meter, die niet bij hetzelfde huishouden horen. Mensen van één huishouden mochten al bij elkaar aan een tafel zitten, zonder verplichte afstand. Deze nieuwe, meer relaxte regel, maken trouwfeesten weer een stukje gemakkelijker op bijvoorbeeld kleinere locaties.

(Bronnen: NOS.nl 1 | NOS.nl 2 | Website Rijksoverheid | Officieel heropening protocol horeca (PDF))

Meer Resources

Hoe kun je een bruiloft plannen nu het beste aanpakken: 
Corona en trouwen: Tips voor het plannen van jullie bruiloft

Wat voor maatregelen hebben wij met onze drukker genomen? 
Trouwkaarten bestellen tijdens de Coronacrisis

Hulp bij het schrijven van jullie teksten: 
Tekst Trouwkaart | Corona Editie: Zet je er iets extra’s bij?

Oudere updates

BREAKING: Versoepeling gaat door! (Update van 19 mei 2020)

Premier Rutte heeft vanavond bekend gemaakt dat de aangekondigde versoepelingen doorgaan! De belangrijkste feiten zijn als volgt:

1) Horeca mag vanaf 1 juni weer open tot een maximum van 30 personen, exclusief personeel. Dit geldt dus voor de binnenruimtes van horeca.

2) Bezoekerslimieten voor terrassen vervallen. 1,5 meter regel blijft gelden, behalve voor gezinnen en mensen van hetzelfde huishouden.

Een aantal opmerkingen hierover: opvallend is de wijziging van het beleid van het maximum aantal van 30 personen. Dit aantal betreft nu slechts de bezoekers en het personeel telt dus niet mee. Dit geeft toch weer wat meer ruimte dan verwacht. Daarnaast vervalt dus het maximum aantal voor terrassen. Met wat creativiteit is er al heel goed een groter trouwfeest of receptie mogelijk!

Het NOS vat het als volgt samen:

“In een café, restaurant of strandtent mogen 30 mensen binnen zijn, in een ruimte. Het personeel en mensen buiten, bijvoorbeeld op het terras, worden hierbij niet meegerekend. Rutte zegt dat het eerdere plan, waarbij de medewerkers wél meetelden, niet goed uitvoerbaar is.

Een uitzondering wordt gemaakt voor klanten die samen een huishouden vormen. Zij mogen samen aan een tafel zitten, zonder de anderhalve meter afstand te bewaren. Klanten moeten reserveren en in een checkgesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximumaantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).”

(Bronnen: NOS.nl | Website Rijksoverheid | )

BREAKING: Morgen, 19 mei 2020, komt er een nieuwe update van de regering (Update van 18 mei 2020)

Premier Rutte gaat morgen op een persconferentie bekendmaken of de aangekondigde versoepelingen van 1 juni door zullen gaan. Zoals altijd zullen we jullie op de hoogte houden.

Onze verwachting: we gaan er vanuit dat de versoepelingen door zullen gaan, want het aantal mensen dat op de Nederlandse IC’s ligt, daalt elke dag. Het ziet er wat dat betreft goed uit. Je kunt de actuele cijfers bekijken op de website van stichting Nice.

(Bron nu.nl)

UPDATE 6 mei 2020: Versoepeling van de maatregelen zijn aangekondigd

Op de persconferentie van vanavond, 6 mei 2020, heeft premier Rutte een aantal versoepelingen aangekondigd die op 1 juni en later in zullen gaan. Belangrijkste feiten:

1 juni: restaurants, cafés en terrassen mogen weer open. Tot 30 personen. Met 1,5 meter afstand.

1 juli: Het maximum aantal personen wordt naar verwachting verhoogd tot 100 personen. Dit betekent dat bruiloften vanaf 1 juli weer door kunnen gaan tot 100 personen in totaal.

Dit is goed nieuws voor iedereen die deze zomer wil gaan trouwen, al moeten we wel voorzichtig blijven omdat het voorlopige aankondigingen zijn die afhankelijk zijn van de verdere ontwikkelingen in de komende maand(en).

Bekijk hier een afbeelding van het stappenplan dat vandaag is aangekondigd.

Op de website van de Rijksoverheid staat een uitgebreide uitleg van de nieuwe en komende versoepelingen. Zoals altijd verwijzen we jullie door naar de informatie van de overheid: de informatie die je daar vindt is leidend!

(Bronnen: Website van Rijksoverheid | NOS.nl)

UPDATE 21 april: Horeca blijven tenminste gesloten tot 19 mei

Dinsdag 21 april heeft premier Rutte de langverwachte update gegeven over de maatregelen (NOS artikel hierover). De twee belangrijkste aankondigingen waren:

1) Horeca blijven gesloten tot 19 mei. 

2) Er mogen tot 1 september geen evenementen worden gehouden.

Er werd niks specifieks gezegd over bruiloften. Ook op de officiële website van de overheid wordt er geen update gegeven over de maatregelen voor bruiloften. Wel is er een nieuwe pagina aangemaakt over de aanpassingen aan het beleid na 28 april.

Wat we mogen aannemen, op basis van de persconferentie 21 april 2020 is dat dezelfde regels voor bruiloften van kracht blijven, die we al hadden, in elk geval tot 19 mei. Dat betekent dus: maximaal 30 gasten en met verplichte inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.

Na 19 mei gaan horeca wellicht weer open en komen er meer mogelijkheden om een bruiloft te organiseren. Er is wat onduidelijkheid wat er nu precies van toepassing is op bruiloften. Evenementen zijn dan wel verboden tot 1 september, maar er wordt wel expliciet bijgezegd dat het gaat om evenementen met vergunningen: “Het huidige verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020.” Voor sommige trouwlocaties is dit van toepassing, maar op veel ook niet. Dit geeft dus enige hoop voor bruiloften na 19 mei. 

(Bronnen: Website Rijksoverheid (Pagina is nu offline) | NOS.nl | thePerfectWedding.nl)

Zoals altijd houden we de vinger aan de pols om te kijken of er iets veranderd en of de regels goed zijn geïnterpreteerd. We houden jullie op de hoogte op deze pagina.

Uitzonderingen op de maatregelen voor bruiloften | Trouwen tijdens corona is mogelijk

Tot 19 mei staan de maatregelen vast: alle horeca blijft tot dan gesloten en een normale bruiloft is niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen voor bruiloften en begrafenissen. Die mogen doorgaan als er minder dan 30 mensen aanwezig zijn en er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. (Bron) Trouwen tijdens de Coronacrisis is dus wel mogelijk, maar onder strenge voorwaarden.

Tot 19 mei zijn alle cafés en restaurants gesloten

Tot 19 mei zijn alle cafés en restaurants gesloten. In feite betekent dit dat alle huwelijken die voor die tijd zouden plaatsvinden, niet meer in normale vorm door kunnen gaan. Diners en trouwfeesten zijn in elk geval tot 19 mei niet meer mogelijk. Een huwelijk in afgeslankte vorm kan nog wel.

Uit de officiële documentatie van de overheid: “Het kabinet heeft besloten om de meeste huidige maatregelen te verlengen tot en met 19 mei 2020. … In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.” 

Bruilofsverzekeringen dekken schade door Coronacrisis niet

In het algemeen geldt nu dat bruilofsverzekeringen schade door de Coronacrisis niet vergoeden. Het gaat dat met name om het annuleren van de bruiloft. Een situatie als deze wordt gezien als overmacht. Let hier goed op! Zo’n verzekering afsluiten heeft op dit moment dus weinig zin voor een bruiloft in de komende maanden. Doe jullie eigen onderzoek en lees de algemene voorwaarden als je een dergelijke verzekering wilt afsluiten.

Heroverweging van de maatregelen in de week voor 19 mei

De overheid heeft aangegeven dat de maatregelen in de week voor 19 mei worden heroverwogen. Dit is belangrijk om te weten, omdat er in die week dus meer bekend zal worden over welke maatregelen zullen gelden in de weken en maanden daarna. We hopen op goed nieuws, maar we hebben natuurlijk nog geen idee waar het op uit zal lopen. Houd bij het plannen van jullie bruiloft dus rekening met deze heroverweging van de geldende maatregelen. Hopelijk blijft de verspreiding van COVID-19 beperkt door de huidige maatregelen.

Trouwen tijdens de Corona crisis: Trouwkaarten bestellen

Om het drukken en het leveren van de trouwkaarten veilig te laten verlopen, hebben onze drukker en verzendmaatschappij bepaalde maatregelen genomen. Lees meer hierover in onze blogpost over trouwkaarten bestellen tijdens de Coronacrisis. We hopen zo de verspreiding van het coronavirus/COVID-19 tegen te gaan.

Trouwen tijdens corona: Meer informatie

We schreven daarnaast nog twee artikelen om jullie een eindje op weg te helpen:

Corona en trouwen: Tips voor het plannen van jullie bruiloft

Tekst trouwkaart corona: Zet je er iets extra’s bij?

Trouwen tijdens de coronacrisis: het kan absoluut nog steeds. Liefde wint altijd.

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *