LIVEBLOG: Trouwen tijdens de Coronacrisis (update juni 2021)

Deze pagina is inmiddels verouderd. We verwijzen nu enkel naar officiële websites, zoals van het RIVM en de Rijksoverheid, mocht je nog informatie over het Coronavirus zoeken.

———————

Het is nog steeds crisis in Nederland. Het einde is nu, naar alle waarschijnlijkheid, in zicht. Door de verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er nog niet veel mogelijk op het gebied van trouwen. Trouwen tijdens corona blijft wel gewoon mogelijk. We gaan proberen om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden op deze pagina.

We leven mee met iedereen die is getroffen door deze pandemie.
Samen komen we hier doorheen.

Laatste update: juni 2021

Belangrijkste feiten op een rij

  • BREAKING: 5 juni 2021. Het goede nieuws over dalende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames zet door. Vanaf 5 juni mogen er eindelijk weer mensen bij een bruiloft aanwezig zijn: 50. (Bron: Rijksoverheid)
  • Met een toegangstest geldt er geen maximum voor het aantal aanwezige personen. Dit is een nieuwe regel, vanaf 5 juni, maar het is nog onduidelijk of dit ook voor bruiloften gebruikt kan worden.
  • Horeca mag weer open, zowel binnen als buiten, met een maximum van 50 personen. Echter geldt dit niet voor trouwfeesten, want tafels mogen niet aan elkaar geschoven worden en het mag geen gezamenlijke groep zijn. Hopelijk verandert dit snel.
  • Kerkdiensten hebben een limiet van 60 tot 250 personen, afhankelijk van de grootte van de zaal. Lees meer over de nieuwe regels die vanaf 5 juni gelden op de website van de Protestantse Kerk.
  • Verwachting voor 2021: Ons optimisme heeft niet gefaald: het is nu bijna mid juni en de pandemie is vrijwel tot stilstand gekomen. Er liggen steeds minder mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. De verwachting is dat het een rustige zomer wordt wat betreft het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Het vaccineren gaat ondertussen ook in een zeer hoog tempo door.

   Waarschijnlijk zien we pas eind juni of begin juli significante versoepelingen die ook hun weerslag hebben op bruiloften. Als de pandemie in juli echt helemaal tot stilstand is gekomen, kan dit betekenen dat de maatregelen bijna geheel worden ingetrokken. In de loop van het jaar is wel gebleken dat het allemaal toch iets langzamer gaat dan verwacht. Dit is natuurlijk ontzettend jammer. Het blijft ongelofelijk moeilijk om te voorspellen hoe het zal gaan. We verwachten nu dat er in juni nog beperkingen zullen zijn. Voor juli en augustus is het minder zeker, maar het is mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat er ook dan nog beperkingen zullen zijn op het gebied van aantal gasten en het gedrag van gasten onderling.

   Vanaf september 2021 moeten we echt in een andere situatie zitten. Het zou kunnen dat we dan terug zijn naar het oude normaal: geen enkele maatregel meer. We weten echter niet hoe bereidt de overheid zal zijn om maatregelen echt snel en drastisch af te schalen. Het is jammer om dergelijke voorspellingen te moeten doen, maar het is goed om realistisch te blijven.
  • Officiële informatie van de Rijksoverheid: voor alle officiële informatie verwijzen we jullie graag door naar de relevante websites van de overheid. Check altijd deze officiële bronnen van de overheid voordat je beslissingen maakt!
  • Website Rijksoverheid – COVID-19  |  RIVM – COVID-1
BEELD: Pexels | Nederland gaat langzaam van het slot.

UPDATE, 25 mei 2021: Daling in besmettingen en ziekenhuisopnames zet door

Het goede nieuws over dalende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames zet door. De derde golf komt op z’n eind, volgens het RIVM.

“Zowel in de ziekenhuizen als in de teststraten daalt het aantal mensen met het coronavirus, blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde de afgelopen week met 32 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, het aantal positief geteste mensen met 28 procent. Op de intensive care werden 186 nieuwe coronapatiënten opgenomen, een daling van 23 procent.” (BRON: NOS.nl)

Na het goede nieuws is er, helaas, ook minder goed nieuws: versoepelingen worden waarschijnlijk niet eerder doorgevoerd, op advies van het OMT. Voor bruiloften verandert er voorlopig nog niets.

“Het Outbreak Manament Team (OMT) heeft … geadviseerd om de volgende stap in de versoepelingen niet eerder te zetten, dan woensdag 9 juni. Het kabinet overweegt dit al op zaterdag 5 juni te doen, maar volgens Van den Hof van het RIVM wil het OMT eerst kijken wat de effecten zijn van eerdere versoepelingen.” (BRON: NOS.nl)

Voor bruiloften geldt dus nog steeds dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn en dat er geen feest of diner mag plaatsvinden, alleen een huwelijksvoltrekking.

BREAKING, 12 mei 2021: Eindelijk versoepelingen

11 mei, heeft de regering een nieuwe update gegeven: vanaf 19 mei zijn er nieuwe versoepelingen mogelijk als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen. Voorlopig ziet het er positief uit en er is dus een goede kans dat de versoepelingen doorgevoerd zullen worden. Vandaag, 12 mei, werd bijvoorbeeld bekend dat de ziekenhuisopnames fors aan het dalen zijn (NOS.nl). Dat ziet er goed uit. Voordat het zover is zitten we echter nog aan strenge maatregelen vast omtrent trouwen.

BREAKING, 15 december 2020:  Harde lockdown is vanaf nu van kracht, tot 19 januari 2021

Dit kon er ook nog wel bij: op 14 december heeft minister president Rutte een harde lockdown aangekondigd die op 15 december is ingegaan. De scholen gaan op 16 december dicht.

Wat dit betekent, op een rijtje:

 • Nog maar 2 bezoekers per dag thuis ontvangen. Voor kerst geldt een uitzondering van 3 personen.
 • Alle niet-essentiële winkels gaan dicht.
 • Alle scholen gaan dicht. Onderwijs op afstand wordt de norm.
 • De regels voor bruiloften veranderen niet. Er mogen nog steeds 30 personen bij zijn.
Trouwen blijft dus nog steeds mogelijk, ook in deze moeilijke tijd. Dus heb je iets gepland op een datum van nu tot 19 januari: het kan nog steeds doorgaan! Neem alle regels in acht en geniet van jullie dag. Vier de liefde.


De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht die gaat over alle regels die gelden voor bruiloften. Deze vind je hier. Gelukkig is deze pagina ook reeds aangepast, naar aanleiding van de toespraak van Rutte van gisteren (14 dec).

(Bronnen: NOS.nl | Rijksoverheid)

BREAKING, 13 oktober 2020:  Gedeeltelijke lockdown is een feit, trouwen tijdens corona nog steeds mogelijk

De gevreesde aankondiging is gekomen: er komt vanaf morgen, 14 oktober, een gedeeltelijke lockdown. Dit betekent dat de horeca voor minimaal 2 weken dicht gaat. Voor huwelijksvoltrekkingen geldt dat er 30 mensen aanwezig mogen zijn. (Bron: Rijksoverheid)

Belangrijk: huwelijksvoltrekkingen mogen op trouwlocaties en horeca-gelegenheden doorgaan, echter zonder het serveren van drinken of eten. Het eet- of drinkgedeelte van dit soort locaties is namelijk verplicht gesloten. (Bron: thePerfectWedding)

Let er echter op dat in bepaalde regio’s er weer andere regels kunnen gelden. Controleer altijd het risiconiveau van je regio.

Er volgt op korte termijn waarschijnlijk een mondkapjesplicht. Het is nu een zeer dringend advies, alleen omdat het juridisch nog ingewikkeld ligt om het te verplichten. Maar let hier dus op als je met een groep van maximaal 30 personen een huwelijksvoltrekking gaat vieren: mondkapjes in principe verplicht. (Bron: NOS)

Hieronder vind je de geüpdate versie van de routekaart die het kabinet gisteren heeft gepresenteerd. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Corona Routekaart voor oktober 2020
Beeld: Rijksoverheid

BREAKING, 13 oktober 2020:  Vanavond nieuwe maatregelen

Hoogstwaarschijnlijk worden er vanavond opnieuw verscherpte maatregelen aangekondigd door Rutte en co. Het aantal besmettingen blijft maar stijgen en het lijkt bijna zeker dat er nieuwe, strengere regels ingesteld moeten worden om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Het RIVM schrijft vandaag:

“In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen van COVID-19 verder toe. De afgelopen week zijn er 43.903 positief geteste personen door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst gemeld. Ruim 16.000 meer dan in de week daarvoor, een stijging van 60%. Tot op heden is er nog geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie.” (Bron: RIVM)

De kans is vrij groot dat er opnieuw strengere coronamaatregelen voor de horeca zullen gelden; het is zelfs mogelijk dat de horeca opnieuw zal moeten sluiten, al weten we dit niet zeker. Hoe dan ook, het blijft dramatisch en dit geldt ook voor diegenen onder de lezers die dit najaar trouwplannen hebben.

“Het kabinet gaat dinsdag besluiten om de horeca weer helemaal te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Ingewijden bevestigen dat het kabinet dat vrijwel zeker zal bekendmaken op de persconferentie die voor 19.00 uur staat gepland. Ook de verkoop van alcohol door winkels, zowel fysiek als online, wordt in de avonduren verboden. De extra beperkingen zouden twee weken moeten gaan gelden.” (Bron: NOS)

We gaan vanavond dit liveblog weer aanpassen, als de nieuwe maatregelen bekend zijn. Tot dan is het afwachten.

BREAKING, 5 oktober 2020:  Kerkdiensten ook naar een maximum van 30 personen

Minister Grapperhaus komt vandaag met een nieuwe afspraak voor de kerken: ook daar mogen nu maar 30 personen bijeenkomen. Er was veel ophef over drukbezochte kerken dit weekend, waar soms wel 600 mensen in een kerkgebouw aanwezig waren. Naar aanleiding daarvan volgden er gesprekken en uiteindelijk deze nieuwe afspraak: “Zoveel mogelijk online-diensten, maximaal 30 mensen bijeen en niet zingen.” Grapperhaus voegt er wel aan toe dat deze regels niet afgedwongen gaan worden:

“Hij benadrukt wel dat de regels niet afdwingbaar zijn. “We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet.” De afspraken gelden zolang het huidige maatregelenpakket van kracht is.” (Bron NOS)

BREAKING, 5 oktober 2020:  toch maximum van 1 gezelschap bij recepties en feestelijkheden…

Er is nog steeds veel onduidelijkheid omtrent de regels voor recepties en feestelijkheden na de huwelijksceremonie. Dit komt doordat de overheid te vaag en onduidelijk is geweest in haar communicatie. Van ThePerfectWedding horen we vandaag dat de overheid de pagina met regels voor bruiloften vandaag nog gaat aanpassen om de verwarring weg te halen.

“Het is niet toegestaan om met een gezelschap dat groter is dan vier personen te gaan borrelen of te gaan dineren. Een bruiloft wordt gezien als één gezelschap en dus is het niet toegestaan om na de huwelijksvoltrekking met 30 mensen (of 40) te gaan borrelen, dineren of feesten.” (Bron)

Voor zover we het nu begrijpen lijkt de denkwijze van de overheid te zijn dat bij een feestelijkheid zoals een bruiloft veel mensen elkaar kennen en dus de kans op verspreiding van het virus toeneemt omdat mensen met elkaar zullen praten en door de ruimte zullen bewegen. Alleen voor het burgerlijk huwelijk is een uitzondering gemaakt. Voor kerkdiensten gelden ook andere regels in verband met de vrijheid van godsdienst. Volg je het nog allemaal? 

Hoe bizar deze tijd ook is, we blijven al het nieuws in de gaten te houden zodat we jullie op de hoogte kunnen houden. Bij vragen, schroom niet ons een email of bericht te sturen!

BREAKING, 30 september 2020:  toch 30 mensen aanwezig bij burgerlijk huwelijk!

Eindelijk is er duidelijkheid! Op 30 september zijn de regels voor bruiloften bekend gemaakt: er mogen 30 mensen aanwezig zijn bij een burgerlijk huwelijk als het binnen is en 40 personen als het buiten plaatsvindt. Bij de kerkelijke dienst mogen 100 mensen aanwezig zijn. Bij het feest slechts 4 personen… Trouwfeesten zijn dus sowieso de komende 3 weken niet mogelijk. 

Voor de kerkdienst gelden de volgende regels:

“Als er ook een kerkelijke viering aan de bruiloft verbonden is, dan gelden de regels voor kerkdiensten. Zonder reservering vooraf mogen er honderd mensen naar binnen, zolang ze blijven zitten en afstand houden. Met reservering en gezondheidscheck is de enige beperking aan het aantal aanwezigen het hebben van voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden.” (Bron NOS)

30 september 2020:  Nog geen update vanuit de overheid

De beloofde update van de overheid over de regels met betrekking tot bruiloften en burgerlijke huwelijken is gisteren niet gekomen. Hopelijk gebeurt dat vandaag. We houden het voor jullie in de gaten.

Wel is er reden voor hoop. Het NOS schreef hierover

“Het ziet ernaar uit dat er toch meer dan vier mensen aanwezig mogen zijn bij een huwelijksceremonie. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er vandaag veel vragen zijn binnengekomen over de maximale grootte van gezelschappen die het kabinet gisteren afkondigde. Huwelijkslocaties en aanstaande echtparen reageerden ongerust.

De Veiligheidsregio Zuid Holland-Zuid tweette vanavond dat er nu 30 mensen bij een huwelijksceremonie mogen zijn. De woordvoerder van Volksgezondheid wil zo ver nog niet gaan. “We kijken naar een verruiming van de mogelijkheden, de details volgen later”.” (Bron)

Hieronder de tweet van de Veiligheidsregio ZHZ.

UPDATE, 29 september 2020: Geen trouwfeesten de komende drie weken

Het treurige nieuws is nu bevestigd: trouwfeesten zijn vanaf 29 september 18;00 niet meer toegestaan. Op de website van de rijksoverheid is het volgende te lezen:

“Per 29 september 18:00 uur geldt een maximum van 4 personen in een gezelschap. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Een gezelschap is een groep mensen die met elkaar iets doen. Samen naar de bioscoop, uit eten, of bij elkaar komen voor een feestje.” (Bron)

Deze nieuwe maatregel geldt in elk geval de komende 3 weken.

Voor bijvoorbeeld uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitzonderingen gemaakt, maar niet voor bruiloften. Wat een drama. Verschrikkelijk voor hen die de komende weken hun huwelijk wilden vieren.

Misschien het trouwfeest dan maar vieren tijdens de dienst in de kerk?

BREAKING, 29 september 2020: Persconferentie Rutte met nieuwe maatregelen  

Het aantal besmettingen loopt al weer wekenlang flink op, dus dat er nieuwe maatregelen zouden komen is geen grote verrassing. Wel is het een gigantische domper voor onze lezers die het toch aangedurfd hebben om in het najaar een bruiloft te plannen. En voor die stellen die de komende dagen zouden gaan trouwen is het een regelrecht drama!

Voorlopig gelden de nieuwe regels voor de komende drie weken. Voor daarna ligt het nog niet vast. Dit geeft nieuwe onzekerheid, maar toch ook de kans dat de situatie zich verbetert.

Wat we nu weten over de nieuwe maatregelen en regels:

  • Voor horeca zullen strengere regels gelden. Dicht om 22.00, geen nieuwe mensen binnenlaten vanaf 21.00. Wat dit betekent voor bruiloften is momenteel nog onduidelijk, omdat de overheid de website nog niet heeft aangepast. Het lijkt er sterk op dat trouwfeesten sowieso niet meer mogen doorgaan en kerkelijke ceremonies nog wel. (Zie bijvoorbeeld de liveblog van theperfectwedding.nl of dit artikel van het NOS.)
  • Maximale aantallen groepen zijn binnen beperkt tot 30 en buiten tot 40 personen. MAAR: groepsgrootte mag maar 4 personen groot zijn, dus dit zou betekenen dat er op een feest maar 4 personen aanwezig mogen zijn. Vermoedelijk geldt dit ook voor het burgerlijk huwelijk. Updates volgen snel!
  • Voor de kerkelijke inzegening geldt een maximum van 100 personen. (Het NOS schrijft: “Toch is er een belangrijke uitzondering: bij een kerkelijk huwelijk geldt geen maximum. Dat heeft met de grondrechtelijke vrijheden van godsdienst en van vereniging te maken. Wel moet er voldoende afstand worden gehouden, moet iedereen een vaste zitplaats hebben en moeten gasten zich laten registreren en een gezondheidscheck ondergaan.” | Bron)
  • Thuis niet meer mensen ontvangen dan 3. Trouwen in de tuin of thuis was al niet meer mogelijk, en dat blijft dus ook de komende weken nog het geval.

We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en zodra de overheid meer informatie doorgeeft, zullen we dat hier doorgeven.

Raadpleeg ook de relevante overheidswebsites voordat je belangrijke beslissingen maakt. Voor de regels omtrent bruiloften moet je deze pagina in de gaten houden. Meer algemene informatie vind je hierLokale maatregelen staan op deze pagina.

September 2020: Vaccin mogelijk in de eerste maanden van 2021 beschikbaar  

Het lijkt er nu sterk op dat er in de eerste maanden van 2021 een vaccin tegen het Coronavirus beschikbaar komt. Eind 2020 lijkt niet meer haalbaar. Het AD schrijft,

“Waar eerst gehoopt werd dat Nederland eind dit jaar over het coronavaccin van AstraZeneca zou beschikken, lijkt dat geen haalbare kaart meer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid repte vorige week tijdens de persconferentie van het kabinet opeens over een vaccin ‘in de eerste maanden van 2021’.

Het in Oxford ontwikkelde middel kan dit jaar geproduceerd worden, stelt een woordvoerder van AstraZeneca. Het vaccin is al ‘af’ en wordt getest op grote groepen mensen. ,,We hopen nog steeds dat die tests in september of oktober klaar zijn. Maar we kunnen het niet beloven”.” (Bron)

Hoe is dit relevant voor trouwerijen? Het betekent waarschijnlijk dat we pas op z’n vroegst medio 2021 weer aan normale bruiloften kunnen denken. Hopelijk wordt er snel meer bekend.

1 september 2020: Persconferentie Rutte, geen nieuwe versoepelingen  

Het was een datum waar we een aantal maanden geleden naar uitkeken: 1 september. Een datum waarop wellicht maatregelen versoepeld gingen worden. Dat dit niet gebeurd is, is dan ook weer niet zo verrassend als je kijkt naar de ontwikkelingen van de afgelopen weken.

Eigenlijk gaat het nu best goed volgens Rutte:

“Het kabinet wijst erop dat de besmettingscijfers weer stabiel zijn en zelfs dalen. Het aantal opnames bevindt zich op een stabiel niveau wat de zorg aankan. “Voor het eerst in tijden lag het reproductiegetal dinsdag weer onder de 1″, zei Rutte, die daarbij wel zei dat we nu weer allemaal terug van vakantie zijn.” (Bron: NU.nl)

Maar de cijfers zijn niet genoeg gedaald om verdere versoepelingen mogelijk te maken. Dit betekent dat ook het dringende advies om thuis niet meer dan 6 gasten te ontvangen blijft staan. Trouwen in de tuin blijft daardoor in principe onmogelijk.

Trouwen blijft natuurlijk mogelijk, al liet de bruiloft van de minister van justitie Grapperhaus ook heel duidelijk zien dat afstand houden moeilijk is en moeilijk blijft. De reactie van de Trouwbranche hierop was zeer terecht:

“Wat wij bij minister Grapperhaus en bij andere bruidsparen zien die in deze periode hun huwelijk vieren, is dat het aan goede wil niet ontbreekt. Volgens onderzoek is onze natuurlijke afstand van mens-tot-mens 0,8 meter. Wat dit incident in onze ogen aantoont is dat afstand houden van 1,5 meter bij een sociale aangelegenheid niet te doen is. De minister is ook maar een mens.” (Bron)

19 augustus 2020, BREAKING:  Strengere maatregelen voor thuisbijeenkomsten

Helaas deze keer geen goed nieuws: wegens oplopende aantallen nieuwe besmettingen heeft de regering aangekondigd dat er een nieuw, dringend advies gaat komen voor het maximum aantal gasten voor bijeenkomsten bij iemand in huis of in de tuin: maximaal 6 gasten.

Dit is ontzettend balen, omdat het nu ineens heel lastig is om een bruiloft in een grote tuin te houden. Het advies is om in plaats van thuis de bruiloft in een horecagelegenheid te laten plaatsvinden.

“Voor feestjes of borrels moet je uitwijken naar horecazalen, is het advies. Daar is meer ruimte voor de anderhalve meter en hebben mensen een vaste zitplaats. Rutte benadrukte dat daar voortaan beter op wordt gehandhaafd.” (NOS.nl)

“De belangrijkste aanscherping is daarom dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 6 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.” (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees meer in ons artikel: “Trouwen in de tuin ineens niet meer mogelijk | Corona.”

(Bronnen: Website RijksoverheidNOS.nl)

Meer Resources

Hoe kun je een bruiloft plannen nu het beste aanpakken: 
Corona en trouwen: Tips voor het plannen van jullie bruiloft

Wat voor maatregelen hebben wij met onze drukker genomen? 
Trouwkaarten bestellen tijdens de Coronacrisis

Hulp bij het schrijven van jullie teksten: 
Tekst Trouwkaart | Corona Editie: Zet je er iets extra’s bij?

25 juni 2020, BREAKING:  Definitief vanaf 1 juli GEEN maximum aantal bezoekers meer bij bijeenkomsten

Super goed nieuws: de uitgelekte versoepelingen gaan definitief door! Dit betekent dat bijeenkomsten zoals bruiloften zich niet meer hoeven te houden aan een maximum aantal gasten.

Belangrijk: de anderhalve meter afstandsregel blijft van kracht! Wel is er een uitzondering als er “kuchschermen” beschikbaar zijn tussen tafels. Dit geeft veel meer mogelijkheden om weer een beetje op een normale manier te trouwen in juli, augustus, september van 2020, en natuurlijk de maanden daarna.

Ook zijn er uitzonderingen op de afstandsregel bijgekomen:

“Rutte kwam ook direct met uitzonderingen. Zo hoeven jongeren tot 18 jaar onderling geen afstand te houden. Wel moeten ze op afstand blijven van volwassenen; kinderen tot 12 jaar hoeven dat niet te doen.”

Als je dit meeneemt naar een bruiloft-setting, dan zou je bijvoorbeeld alle jongeren, iedereen onder de 18 jaar, in één deel van de zaal kunnen zetten zodat je in het geheel minder ruimte inneemt. De rest van de zaal kun je dan inrichten op 1,5 meter afstand. 

Opgelet: samen zingen of juichen is nog niet toegestaan. We moeten onze juichstemming op de bruiloft zelf dus nog een beetje in bedwang houden.

(Bronnen: Website RijksoverheidNOS.nl)

23 juni 2020, BREAKING:  Vanaf 1 juli GEEN maximum aantal bezoekers meer bij bijeenkomsten

Groot nieuws, misschien zelfs het grootste nieuws voor bruiloften sinds de corona-uitbraak is begonnen: het kabinet gaat volgens goed geïnformeerde bronnen morgen bekend maken er geen maximum meer zal gelden voor bijeenkomsten! Volgens het NOS:

“Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer op het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan. Haagse bronnen zeggen dat het kabinet dat morgen bekend gaat maken.”

Je mag dus zoveel mensen uitnodigen voor je bruiloft als je wilt, zolang er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. De afstandsregel geldt uiteraard niet voor gezinnen en mensen van hetzelfde huishouden.

Ook voor evenementen in de buitenlucht geldt straks geen maximum aantal bezoekers meer. De afstandsregel geldt wel nog steeds voor bijeenkomsten buiten.

Belangrijk blijft dat er van te voren gevraagd wordt naar de gezondheid van de bezoekers. Houd hier dus heel goed rekening mee bij het organiseren van jullie bruiloft. Het NOS legt uit:

“Voor bijeenkomsten binnen gaat gelden dat er een onbeperkt aantal mensen aanwezig mag zijn, zolang er van tevoren maar gevraagd wordt naar de gezondheid van de bezoekers, een zogeheten triage. Daarnaast mogen er geen opstoppingen ontstaan bij de deur. Kan dat allemaal niet, dan geldt een maximum van 100.”

Al met al heel goed nieuws voor al die stellen die staan te popelen om een fuif te geven, maar nog wachten op zulke aankondigingen. Zodra het officieel wordt, plaatsen wij op deze pagina weer een update!

(Bronnen: NOS.nl | AD.nl)

13 juni 2020, UPDATE: Verwachting voor de rest van 2020 | Trouwen tijdens corona

Er is nog geen duidelijkheid over verdere versoepelingen van de maatregelen voor later in het jaar. Uit uitspraken van het RIVM van deze week kunnen we opmaken dat verdere versoepelingen, naast die al zijn aangekondigd, in de komende maanden (juli, augustus, september, oktober) onwaarschijnlijk zijn. Er zullen hoogstwaarschijnlijk geen grote evenementen gehouden worden totdat er een vaccin is. In een artikel van het NOS zegt Wallinga van het RIVM het volgende:

“Dus er is een punt, dat we alles optimaal hebben geregeld en dat we zeggen: dit is het dan. Nu moeten we volhouden en wachten op een vaccin.

Wallinga: ‘Zo’n punt is er gewoon. Waar dat precies ligt moeten we stapje voor stapje proberen. Zodra het ijs gaat kraken moet je een stap terugdoen. Maar dat is de tactiek. Je kunt niet zeggen: uiteindelijk komen we in een situatie waarin alles weer kan. Daarvan weet je, dat kan niet.’ “

Op basis daarvan kunnen we voorzichtig concluderen dat bruiloften met meer dan 100 personen pas weer mogelijk zullen zijn als er een vaccin beschikbaar komt. Nu is er op dat gebied ook wel goed nieuws:

“Nederland mikt erop om aan het einde van dit jaar een eerste hoeveelheid doses van een kansrijk vaccin tegen het coronavirus beschikbaar te hebben. Daarbij wordt samengewerkt met Frankrijk, Duitsland en Italië.”

Dit zou betekenen dat op z’n vroegst eind 2020 de maatregelen verder versoepeld worden of dat we zelfs weer helemaal terug kunnen naar een “normale” situatie, zonder beperkingen. Hierbij geldt wel dat er geen zekerheid is dat er eind 2020 al een werkend vaccin is en geen kennis over hoe effectief die zal zijn. Dit blijven dus optimistische verwachtingen. Zodra er meer bekend is, zullen we dat hier weer melden. 

(Bronnen: NOS.nl 1 | NOS.nl 2 )

27 mei 2020, UPDATE:  Versoepelingen van 1 juni gaan definitief door, aangepaste afstandsregel voor horeca

Bij het laatste persmoment van de overheid op 27 mei is definitief bevestigd dat de versoepelingen van 1 juni doorgaan. De versoepelingen vanaf 1 juli zijn nog niet definitief en blijven afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende weken.

Een interessante en nuttige ontwikkeling voor bruiloften en trouwfeesten is een versoepeling van de afstandsregel voor de binnenruimtes van horeca. De NOS zegt hierover:

“Restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen morgen om 12.00 uur weer open. Per locatie worden binnen maximaal dertig mensen toegelaten, zodat de afstand goed bewaard kan worden.

In de samenleving is het nu de norm dat iedereen anderhalve meter afstand tot elkaar bewaard, maar in de horeca is hier een uitzondering voor gemaakt. Ook twee mensen die geen huishouden met elkaar vormen mogen bij elkaar aan een tafeltje zitten.”

Volgens het protocol voor heropening van de horeca zelf, zijn de regels als volgt:

“Houd 1,5 meter afstand tot andere gasten en de medewerkers. Maar:
a. aan een tafel mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten
b. aan de bar mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten.”

Per tafel mogen er dus maximaal 2 mensen zitten, binnen anderhalve meter, die niet bij hetzelfde huishouden horen. Mensen van één huishouden mochten al bij elkaar aan een tafel zitten, zonder verplichte afstand. Deze nieuwe, meer relaxte regel, maken trouwfeesten weer een stukje gemakkelijker op bijvoorbeeld kleinere locaties.

(Bronnen: NOS.nl 1 | NOS.nl 2 | Website Rijksoverheid | Officieel heropening protocol horeca (PDF))

Oudere updates

BREAKING: Versoepeling gaat door! (Update van 19 mei 2020)

Premier Rutte heeft vanavond bekend gemaakt dat de aangekondigde versoepelingen doorgaan! De belangrijkste feiten zijn als volgt:

1) Horeca mag vanaf 1 juni weer open tot een maximum van 30 personen, exclusief personeel. Dit geldt dus voor de binnenruimtes van horeca.

2) Bezoekerslimieten voor terrassen vervallen. 1,5 meter regel blijft gelden, behalve voor gezinnen en mensen van hetzelfde huishouden.

Een aantal opmerkingen hierover: opvallend is de wijziging van het beleid van het maximum aantal van 30 personen. Dit aantal betreft nu slechts de bezoekers en het personeel telt dus niet mee. Dit geeft toch weer wat meer ruimte dan verwacht. Daarnaast vervalt dus het maximum aantal voor terrassen. Met wat creativiteit is er al heel goed een groter trouwfeest of receptie mogelijk!

Het NOS vat het als volgt samen:

“In een café, restaurant of strandtent mogen 30 mensen binnen zijn, in een ruimte. Het personeel en mensen buiten, bijvoorbeeld op het terras, worden hierbij niet meegerekend. Rutte zegt dat het eerdere plan, waarbij de medewerkers wél meetelden, niet goed uitvoerbaar is.

Een uitzondering wordt gemaakt voor klanten die samen een huishouden vormen. Zij mogen samen aan een tafel zitten, zonder de anderhalve meter afstand te bewaren. Klanten moeten reserveren en in een checkgesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximumaantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).”

(Bronnen: NOS.nl | Website Rijksoverheid | )

BREAKING: Morgen, 19 mei 2020, komt er een nieuwe update van de regering (Update van 18 mei 2020)

Premier Rutte gaat morgen op een persconferentie bekendmaken of de aangekondigde versoepelingen van 1 juni door zullen gaan. Zoals altijd zullen we jullie op de hoogte houden.

Onze verwachting: we gaan er vanuit dat de versoepelingen door zullen gaan, want het aantal mensen dat op de Nederlandse IC’s ligt, daalt elke dag. Het ziet er wat dat betreft goed uit. Je kunt de actuele cijfers bekijken op de website van stichting Nice.

(Bron nu.nl)

UPDATE 6 mei 2020: Versoepeling van de maatregelen zijn aangekondigd

Op de persconferentie van vanavond, 6 mei 2020, heeft premier Rutte een aantal versoepelingen aangekondigd die op 1 juni en later in zullen gaan. Belangrijkste feiten:

1 juni: restaurants, cafés en terrassen mogen weer open. Tot 30 personen. Met 1,5 meter afstand.

1 juli: Het maximum aantal personen wordt naar verwachting verhoogd tot 100 personen. Dit betekent dat bruiloften vanaf 1 juli weer door kunnen gaan tot 100 personen in totaal.

Dit is goed nieuws voor iedereen die deze zomer wil gaan trouwen, al moeten we wel voorzichtig blijven omdat het voorlopige aankondigingen zijn die afhankelijk zijn van de verdere ontwikkelingen in de komende maand(en).

Bekijk hier een afbeelding van het stappenplan dat vandaag is aangekondigd.

Op de website van de Rijksoverheid staat een uitgebreide uitleg van de nieuwe en komende versoepelingen. Zoals altijd verwijzen we jullie door naar de informatie van de overheid: de informatie die je daar vindt is leidend!

(Bronnen: Website van Rijksoverheid | NOS.nl)

UPDATE 21 april: Horeca blijven tenminste gesloten tot 19 mei

Dinsdag 21 april heeft premier Rutte de langverwachte update gegeven over de maatregelen (NOS artikel hierover). De twee belangrijkste aankondigingen waren:

1) Horeca blijven gesloten tot 19 mei. 

2) Er mogen tot 1 september geen evenementen worden gehouden.

Er werd niks specifieks gezegd over bruiloften. Ook op de officiële website van de overheid wordt er geen update gegeven over de maatregelen voor bruiloften. Wel is er een nieuwe pagina aangemaakt over de aanpassingen aan het beleid na 28 april.

Wat we mogen aannemen, op basis van de persconferentie 21 april 2020 is dat dezelfde regels voor bruiloften van kracht blijven, die we al hadden, in elk geval tot 19 mei. Dat betekent dus: maximaal 30 gasten en met verplichte inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.

Na 19 mei gaan horeca wellicht weer open en komen er meer mogelijkheden om een bruiloft te organiseren. Er is wat onduidelijkheid wat er nu precies van toepassing is op bruiloften. Evenementen zijn dan wel verboden tot 1 september, maar er wordt wel expliciet bijgezegd dat het gaat om evenementen met vergunningen: “Het huidige verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020.” Voor sommige trouwlocaties is dit van toepassing, maar op veel ook niet. Dit geeft dus enige hoop voor bruiloften na 19 mei. 

(Bronnen: Website Rijksoverheid (Pagina is nu offline) | NOS.nl | thePerfectWedding.nl)

Zoals altijd houden we de vinger aan de pols om te kijken of er iets veranderd en of de regels goed zijn geïnterpreteerd. We houden jullie op de hoogte op deze pagina.

Uitzonderingen op de maatregelen voor bruiloften | Trouwen tijdens corona is mogelijk

Tot 19 mei staan de maatregelen vast: alle horeca blijft tot dan gesloten en een normale bruiloft is niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen voor bruiloften en begrafenissen. Die mogen doorgaan als er minder dan 30 mensen aanwezig zijn en er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. (Bron) Trouwen tijdens de Coronacrisis is dus wel mogelijk, maar onder strenge voorwaarden.

Tot 19 mei zijn alle cafés en restaurants gesloten

Tot 19 mei zijn alle cafés en restaurants gesloten. In feite betekent dit dat alle huwelijken die voor die tijd zouden plaatsvinden, niet meer in normale vorm door kunnen gaan. Diners en trouwfeesten zijn in elk geval tot 19 mei niet meer mogelijk. Een huwelijk in afgeslankte vorm kan nog wel.

Uit de officiële documentatie van de overheid: “Het kabinet heeft besloten om de meeste huidige maatregelen te verlengen tot en met 19 mei 2020. … In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.” 

Bruilofsverzekeringen dekken schade door Coronacrisis niet

In het algemeen geldt nu dat bruilofsverzekeringen schade door de Coronacrisis niet vergoeden. Het gaat dat met name om het annuleren van de bruiloft. Een situatie als deze wordt gezien als overmacht. Let hier goed op! Zo’n verzekering afsluiten heeft op dit moment dus weinig zin voor een bruiloft in de komende maanden. Doe jullie eigen onderzoek en lees de algemene voorwaarden als je een dergelijke verzekering wilt afsluiten.

Heroverweging van de maatregelen in de week voor 19 mei

De overheid heeft aangegeven dat de maatregelen in de week voor 19 mei worden heroverwogen. Dit is belangrijk om te weten, omdat er in die week dus meer bekend zal worden over welke maatregelen zullen gelden in de weken en maanden daarna. We hopen op goed nieuws, maar we hebben natuurlijk nog geen idee waar het op uit zal lopen. Houd bij het plannen van jullie bruiloft dus rekening met deze heroverweging van de geldende maatregelen. Hopelijk blijft de verspreiding van COVID-19 beperkt door de huidige maatregelen.

Trouwen tijdens de Corona crisis: Trouwkaarten bestellen

Om het drukken en het leveren van de trouwkaarten veilig te laten verlopen, hebben onze drukker en verzendmaatschappij bepaalde maatregelen genomen. Lees meer hierover in onze blogpost over trouwkaarten bestellen tijdens de Coronacrisis. We hopen zo de verspreiding van het coronavirus/COVID-19 tegen te gaan.

Trouwen tijdens corona: Meer informatie

We schreven daarnaast nog twee artikelen om jullie een eindje op weg te helpen:

Corona en trouwen: Tips voor het plannen van jullie bruiloft

Tekst trouwkaart corona: Zet je er iets extra’s bij?

Trouwen tijdens de coronacrisis: het kan absoluut nog steeds. Liefde wint altijd.

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *