Duurzaam Trouwen | Trend voor trouwkaarten in 2020

Een mooie en belangrijke ontwikkeling: duurzaamheid wordt een steeds grotere prioriteit. Duurzaam trouwen is dan ook één van de trends voor 2020 en hier horen duurzame trouwkaarten natuurlijk bij!

In dit artikel zetten we een aantal manieren op een rijtje om de trouwkaart zo duurzaam mogelijk te maken en daarnaast ook 10 tips voor een duurzame bruiloft. Wij geloven dat het behoud van de natuur op onze aarde van ontzettend groot belang is voor onze toekomst. Daarom willen we opties aanreiken zodat je een klein beetje mee kan helpen bij het bestellen van de trouwkaarten.

Duurzaam trouwen in de natuur - duurzame trouwkaarten

Duurzaam Trouwen | Duurzame Trouwkaarten | Inhoudsopgave

Beeld: LiefdePhotography.com

Duurzame trouwkaarten met behulp van duurzaam papier 

Het papier waar de trouwkaarten op gedrukt zijn is een makkelijke optie om de voetafdruk van de trouwkaart te drukken. We hebben hier een aantal opties voor. 1) Gerecycled kraftpapier; 2) Paperwise & Vibers papier; 3) Trouwkaarten gedrukt op FSC gecertificeerd papier. 

Gerecycled papier | Kraftpapier

De eerste optie is ons bijzondere bruine kraftpapier dat is vervaardigd van gerecycled papier. Hierdoor is de impact op het milieu een stuk kleiner dan normaal papier. De uitstraling van dit papier is heel natuurlijk, met allerlei spikkeltjes en vlekjes en een grove textuur, al oogt de kleur als geheel gelijkmatig. Het is meteen voor iedereen die een trouwkaart op kraftpapier in de bus krijgt, dat dit een bijzonder papier is. Gerecycled papier is uiteraard FSC gecertificeerd.

Duurzame trouwkaarten gedrukt op kraftpapier en paperwise papier. Kraftpapier is gerecycled papier.

Paperwise & Vibers papier

De tweede optie zijn twee papiersoorten die niet geheel van houtvezels gemaakt zijn, maar van respectievelijk agrarisch restafval (Paperwise papier) en papier gemaakt van lokaal verbouwd olifantsgras (Vibers papier). 

Paperwise wordt daarnaast ook volledig CO2 neutraal geproduceerd. Volgens een onafhankelijk onderzoek is de milieu-impact van Paperwise maar liefst 47% lager dan FSC gecertificeerd papier en 29% lager dan gerecycled papier (Bron). Paperwise bestaat uit minstens 55% landbouwafval en het doel is om dit aandeel naar 100% te krijgen (Bron). De houtpulp die gebruikt wordt, komt uit kleinschalige gecertificeerde projecten.

Voor Vibers hebben we geen vergelijkbaar onderzoek om naar te verwijzen, maar het is ook hierbij duidelijk dat de milieu-impact een stuk lager ligt dan gewoon papier (Bron). Bij Vibers wordt tot een kwart van de houtpulp vervangen door de vezels van het olifantsgras. Het olifantsgras wordt bovendien lokaal, in Nederland, verbouwd op braakliggende stukken land. Dit megagras wordt tot 4 meter hoog, groeit ontzettend snel en slurpt heel veel CO2 op. De houtpulp die wordt toegevoegd aan de vezels is FSC gecertificeerd en komt uit de Ardennen.

Beide papiersoorten hebben als grootste voordeel dat ze niet volledig gemaakt worden van houtvezels. Bossen kunnen dus blijven staan, er hoeft veel minder gekapt te worden. Lees meer over deze papiersoorten in ons artikel over milieuvriendelijke trouwkaarten. Bestel een proefdruk van je trouwkaart op één van deze papiersoorten zodat je in het echt kunt zien hoe het kaartje eruit ziet in combinatie met het papier. 

Duurzame trouwkaarten, gedrukt op Paperwise papier, gemaakt van agrarisch restafval.
Twee trouwkaarten op Paperwise papier. Het natuurlijke uiterlijk met allerlei spikkeltjes en vlekjes blijft subtiel en licht van kleur.

Papier met FSC certificatie

De derde optie beslaat eigenlijk al onze andere papiersoorten, die allemaal FSC gecertificeerd zijn. Dit houdt in dat het papier gemaakt wordt van hout dat duurzaam gekapt wordt. 

Het duurzaam oogsten van hout is ontzettend belangrijk en keurmerken als de FSC en PEFC dragen zelfs bij aan het vergroten van het bosoppervlakte in Europa. Op basis van onderzoek zegt het keurmerk PEFC hierover: “Mede door de papierindustrie groeit het Europese bosoppervlak. Met maar liefst 30% sinds 1960. Er verdwijnen niet 20 voetbalvelden per seconde voor de productie van papier. Er komen in Europa, per dag, 3.403 voetbalvelden bos bij door de productie van papier.” Papier dat is gemaakt van duurzaam gewonnen houtvezels helpt dus bij het behoud van onze Europese bossen.

Lees meer op de website van FSC en PEFC. Bekijk hier een overzicht van al onze papiersoorten.

Melding op de trouwkaart over duurzaamheid

Om aan te geven dat het milieu belangrijk is voor jullie kun je ook een stukje tekst op de trouwkaart zetten om iets te vertellen over het papier waar het op is gedrukt en eventueel iets over het drukproces en de envelop. We willen jullie hier graag mee helpen. Hier volgen een paar voorbeelden van wat je er op kan zetten.

“Deze trouwkaart is gedrukt op duurzaam Vibers papier. Deze papiersoort is  gemaakt met behulp van lokaal verbouwd Olifantsgras.”

“Deze trouwkaart is gedrukt op duurzaam Paperwise papier. Deze papiersoort is grotendeels gemaakt van restafval dat vrijkomt bij de landbouw.”

“Deze kaart is gedrukt op gerecycled papier om het milieu te sparen.”

Kun je deze papiersoorten voor al onze trouwkaarten gebruiken?

Belangrijk om te weten: al onze trouwkaarten kunnen gedrukt worden op kraftpapier, Paperwise en Vibers papier. De enige uitzondering zijn trouwkaarten met echte goudfolie en 3D spotlak. Daar gebruiken we Creato voor, een stevige, FSC gecertificeerde, papiersoort.

Kraftpapier past niet goed bij alle ontwerpen, omdat het van zichzelf een bruine kleur heeft. Houd hier rekening mee. Paperwise is licht beige van kleur en Vibers is nog lichter van kleur. Bij deze twee papiersoorten zie je prachtige, natuurlijke vezels in het papier en hierdoor hebben ze een organische uitstraling.

Duurzame envelop | Gerecycled papier

Naast het papier waar de trouwkaart op gedrukt wordt, moet het ook ergens in verzonden worden. Ook hier is het mogelijk om duurzame keuzes te maken. We bieden bijvoorbeeld een envelop aan die gemaakt is van gerecycled papier: onze vintage kraftpapier enveloppen. Dit papier is lichtbruin van kleur en zit vol zichtbare vezels.

Een tweede optie die we pas sinds kort aanbieden is een envelop gemaakt van Paperwise. Over dit papier las je boven al meer: het is gemaakt van restafval van landbouw, bladeren en stengels, en het heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling. De enveloppen passen natuurlijk perfect bij een trouwkaart op Paperwise papier.

Trouwkaart Paspoort Nederland met bijpassende adressticker voor op de envelop
Een envelop gemaakt van gerecycled papier, met bij de trouwkaart passende adreslabels.

Duurzaam drukwerk | Efficiënt en schoner

Wij maken gebruik van digitaal drukken. Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw werd er vooral offset gedrukt. Bij deze vorm van drukken werden er veel vellen gedrukt voordat de kleur op peil was. Er was zo heel veel papierverspilling. Bij het digitale drukken heb je dit probleem niet meer, omdat het drukwerk meteen kleurecht is. Overbodig drukwerk dat meteen de prullenbak in gaat, heb je zo niet meer. Je drukt alleen wat je echt nodig hebt. 

Digitaal drukken wordt ook wel “print on demand” genoemd. Je kan ook hele kleine hoeveelheden efficiënt en goedkoop drukken, zonder dat er drukwerk verloren gaat omdat er teveel gedrukt wordt. Bij het digitale drukproces zelf worden ook minder chemicaliën gebruikt dan bij offset drukwerk. 

Een ander, fantastisch voordeel van digitaal drukwerk is dat je elk vel kan personaliseren. Dit betekent dat je naamkaartjes en adreslabels en nog veel meer per stuk kunt personaliseren. Zelfs een trouwkaart kun je makkelijk per stuk personaliseren met bijvoorbeeld de naam van de genodigde, of bijvoorbeeld een bepaald nummer als je een ticket trouwkaart wilt nummeren zodat elke genodigde een uniek ticket ontvangt.

Duurzame bezorging | zoveel mogelijk op de fiets!

Een makkelijke manier om de impact op het milieu te verlagen is om zoveel mogelijk trouwkaarten op de fiets te bezorgen. Dit kan natuurlijk alleen maar bij adressen die in de buurt liggen, maar het maakt toch een verschil. Dus: zet je fiets klaar en ga lekker een eindje fietsen. Gezond, gratis en milieuvriendelijk!

Duurzame bezorging van trouwkaarten: op de fiets
Even de plantjes uit het mandje halen en de trouwkaarten erin: klaar om te bezorgen!

Eco-bruiloft | 10 Tips voor een duurzame bruiloft

Een bruiloft is een groot gebeuren en meestal kost dit veel energie en grondstoffen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om het wat duurzamer te maken. 

  1. Koop een tweedehands of duurzame trouwjurk. (Meer tips hier.)
  2. Ringen van gerecycled goud of zilver. 
  3. Gebruik liefst geen ballonnen. Het duurt jaren voordat die vergaan en bovendien is Helium een eindige grondstof.
  4. Maak gebruik van duurzame, lokale ondernemers. Lokaal is eigenlijk al meteen duurzamer.
  5. Druk al je huwelijksdrukwerk zoals menukaarten en naamkaarten op duurzaam papier. Kies voor Paperwise, Vibers of gerecycled kraftpapier.
  6. Overweeg een vegetarisch trouwdiner. 
  7. Kies een restaurant voor de catering die alleen lokale ingrediënten gebruikt bij de bereiding van het eten.
  8. DIY: Doe zoveel mogelijk zelf en koop zoveel mogelijk tweehands.
  9. Kies een trouwlocatie die makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer.
  10. Geef je gasten duurzame bedankjes mee. 
Een groene bruiloft: utopie? Hartvorm in groene heg.
Groene bruiloft: Utopie? Vergeet de natuur niet bij het voorbereiden en plannen van jullie bruiloft, dat maakt al een verschil.

Bronnen | Meer lezen over duurzaamheid & trouwen

Meer over trouwkaart trends

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *