Trouwen in 2021 | Wanneer wordt het weer normaal? #corona

Deze pagina is inmiddels verouderd. We verwijzen nu enkel naar officiële websites, zoals van het RIVM en de Rijksoverheid, mocht je nog informatie over het Coronavirus zoeken. 

Met dit artikel proberen we jullie zo goed mogelijk voor te lichten over dit jaar zodat jullie goed voorbereid kunnen trouwen in 2021. Wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar? Hoe snel staat het vaccineren ervoor en wanneer gaat de situatie veranderen? Veranderen er zaken en zijn er nieuwe ontwikkelingen, dan passen we de verwachtingen weer aan. Voorlopig zijn we optimistisch over het de zomer en het najaar. Lees snel verder waarom!

Disclaimer: Lees ook altijd de officiële pagina’s van de Rijksoverheid en het RIVM, en volg het nieuws via bijvoorbeeld het NOS of het AD. Wij schrijven hier slechts op wat we in deze en andere bronnen lezen. Laatste update is van 12 mei 2021.

Trouwen in 2021 -- weer zoals vanouds?
BEELD: Pexels

Trouwen in 2021 #corona

Verwachting voor korte termijn, mei en juni 2021 #corona

Gisteren, 11 mei, heeft de regering een nieuwe update gegeven: vanaf 19 mei zijn er nieuwe versoepelingen mogelijk als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen. Voorlopig ziet het er positief uit en er is dus een goede kans dat de versoepelingen doorgevoerd zullen worden. Vandaag, 12 mei, werd bijvoorbeeld bekend dat de ziekenhuisopnames fors aan het dalen zijn (NOS.nl). Dat ziet er goed uit. Voordat het zover is zitten we echter nog aan strenge maatregelen vast omtrent trouwen.

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht met alle regels voor bruiloften tijdens de coronatijd. Lees die ook vooral even aandachtig door als jullie dit jaar nog van plan zijn om te gaan trouwen.

Covid-19 vaccin gaat trouwen in 2021 weer mogelijk maken in Nederland.
BEELD: Pexels

Trouwen in 2021: Verwachtingen

Laatste nieuws (12 mei 2021)

Op dit moment is het afwachten op de volgende ronde versoepelingen die 19 mei zou kunnen ingaan. Dit is nog afhankelijk van hoezeer het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd zal gaan dalen. Vandaag werd bekend dat de trend de goede kant op gaat (NOS.nl). Als dit doorzet dan zullen we 19 mei daadwerkelijk weer meer mogen doen.

De daling in opnames heeft waarschijnlijk vooral te maken met het grote aantal prikken dat de afgelopen weken en maanden is gezet. Daarnaast is er ook een groeiend aantal mensen dat immuniteit heeft opgebouwd doordat ze het coronavirus daadwerkelijk hebben opgelopen. Groepsimmuniteit komt stapje voor stapje dichterbij. Het is nu een kwestie van enkele maanden voordat de pandemie op z’n einde komt, als er niks geks gebeurt zoals een mutatie waar de huidige immuniteit niet voor werkt.

Wat weten we over het vaccinatieprogramma in Nederland?

Het het vaccineren in Nederland is goed op gang gekomen. Het zal zeker nog een tijdje duren voordat er genoeg mensen zijn gevaccineerd dat er sprake is van groepsimmuniteit. Het RIVM zei het volgende over het vaccinatieprogramma op 9 mei:

“Tot en met zondag 9 mei zijn in Nederland naar schatting ruim 6,4 miljoen vaccinaties toegediend. Daarvan zijn er bijna 5 miljoen eerste vaccinaties en ruim 1,4 miljoen tweede vaccinaties.” (RIVM.nl)

Hoeveel vaccins zijn er beschikbaar de komende maanden? Het NOS publiceerde een handig overzicht. Aan de hand hiervan kunnen we ook gaan inschatten wanneer we weer naar een normale situatie toekunnen voor wat betreft trouwerijen in Nederland.

BEELD: NOS.nl | Mogelijk beschikbare vaccins in Nederland, 2021

Wanneer gaan we weer terug naar een normale situatie?

De huidige situatie is als volgt: tot aan 9 mei jl. zijn er 5 miljoen eerste vaccinaties gezet en meer dan 1,4 miljoen tweede vaccinaties (Bron: RIVM.nl).  Dit betekent dat er nog ruim 15 miljoen vaccins toegediend kunnen worden in het tweede kwartaal, tot eind juni. Als we voor het gemak even aannemen dat 8 miljoen van die 15 eerste vaccinaties zullen zijn en de overige 7 miljoen tweede vaccinaties, dan zou dit betekenen dat er eind juni 13 miljoen eerste vaccins gezet kunnen zijn. Dat is ongeveer 76% van de bevolking en dit is tevens voldoende voor groepsimmuniteit.

In het derde kwartaal zijn er genoeg vaccins beschikbaar om elke Nederlander in te enten.

Het is overigens nog maar de vraag of er zoveel mensen zijn die daadwerkelijk gevaccineerd willen worden, aangezien een significant deel van de bevolking sceptisch of negatief staat tegenover vaccins in het algemeen, of het coronavaccin in het bijzonder. Op de vraag of je het coronavaccin zou willen ontvangen als het nu beschikbaar zou zijn, antwoordde 38 procent van de Nederlanders met een duidelijk “ja,” en 33 procent was voorzichtig positief (Bron: IPSOS).

Dan gaat het in totaal om 71% van de Nederlanders die ingeënt wil worden en dat is goed nieuws want voor groepsimmuniteit heeft ongeveer 60 tot 70% van de bevolking antilichamen nodig. Jessica Hamzelou zegt hier het volgende over in de NewScientist: “Uit de meeste schattingen blijkt dat tussen 60 en 70 procent van een populatie immuun moet zijn voor het coronavirus om ervoor te zorgen dat het zich niet meer in een gemeenschap kan verspreiden.”

Voorlopige conclusie: wanneer wordt het weer normaal?

We kunnen dus zeker optimistisch zijn dat we tegen het einde van het tweede kwartaal (eind juni) een heel eind op weg zijn naar groepsimmuniteit. Kijkend naar de zeer grote aantallen vaccins die er in de loop van mei en juni beschikbaar zullen zijn, is de verwachting dat dit een zeer groot effect zal hebben op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. We verwachten dat de pandemie in juni echt zal verminderen. Waarschijnlijk zien we in de loop van juni pas significante versoepelingen die ook hun weerslag hebben op bruiloften. Als de pandemie in juli echt helemaal tot stilstand is gekomen, kan dit betekenen dat de maatregelen bijna geheel worden ingetrokken.

In de loop van het jaar is wel gebleken dat het allemaal toch iets langzamer gaat dan verwacht. Dit is natuurlijk ontzettend jammer. Het blijft ongelofelijk moeilijk om te voorspellen hoe het zal gaan. We verwachten nu dat er in juni nog beperkingen zullen zijn. Voor juli en augustus is het minder zeker, maar het is mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat er ook dan nog beperkingen zullen zijn op het gebied van aantal gasten en het gedrag van gasten onderling.

Vanaf september 2021 moeten we echt in een andere situatie zitten. Het zou kunnen dat we dan terug zijn naar het oude normaal: geen enkele maatregel meer. We weten echter niet hoe bereidt de overheid zal zijn om maatregelen echt snel en drastisch af te schalen. Het is jammer om dergelijke voorspellingen te moeten doen, maar het is goed om realistisch te blijven. 

TL;DR: In mei en juni 2021 verwachten we nog strenge beperkingen voor bruiloften in Nederland. Vanaf juli 2021 verwachten we minder beperkingen, maar waarschijnlijk zien we pas vanaf augustus of september echt drastisch minder maatregelen.

Disclaimer: doe ook je eigen onderzoek!

Disclaimer: dit zijn onze voorzichtige voorspellingen gebaseerd op de data van aantallen te verwachten beschikbare vaccins, modellen rond groepsimmuniteit en andere zaken die we hierboven hebben besproken. Al deze informatie is onderhevig aan verandering en we zullen daarom ook de situatie in de gaten houden en dit artikel weer aanpassen als de informatie verouderd is. Houdt altijd de officiële informatie in de gaten vanuit het RIVM en de Rijksoverheid en dan vooral de pagina die speciaal over bruiloften gaat. Die informatie is absoluut bepalend!

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *