Trouwen in 2021 | Wanneer wordt het weer normaal? #corona

Met dit artikel proberen we jullie zo goed mogelijk voor te lichten over dit jaar zodat jullie goed voorbereid kunnen trouwen in 2021. Wat zijn de verwachtingen voor de eerste maanden, de lente en daarna de zomer? Hoe snel gaat het vaccineren de situatie veranderen? Veranderen er zaken en zijn er nieuwe ontwikkelingen, dan passen we de verwachtingen weer aan. Voorlopig zijn we voorzichtig optimistisch over het komende jaar. Lees snel verder waarom!

Disclaimer: Lees ook altijd de officiële pagina’s van de Rijksoverheid en het RIVM, en volg het nieuws via bijvoorbeeld het NOS of het AD. Wij schrijven hier slechts op wat we in deze en andere bronnen lezen. Laatste update is van 29 januari 2021.

Trouwen in 2021 -- weer zoals vanouds?
BEELD: Pexels

Trouwen in 2021 #corona

Verwachting voor de eerste maanden van 2020 #corona

De huidige regels gelden tot tenminste 9 februari. Helaas is het ook de strengste lockdown tot nu toe. Nu was het trouwseizoen al lang en breed voorbij, als er dit jaar überhaupt sprake was van een trouwseizoen, en is het wachten op eind maart voor de start van het nieuwe seizoen. Daarover hieronder meer. 

Voor januari 2021 geldt dat een huwelijksvoltrekking mag plaatsvinden met een maximum aantal van 30 gasten. Onder deze bezoekers moet ook 1,5 meter afstand gehouden worden, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden. 

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht met alle regels voor bruiloften tijdens de coronatijd. Lees die ook vooral even aandachtig door als jullie dit jaar nog van plan zijn om te gaan trouwen.

Covid-19 vaccin gaat trouwen in 2021 weer mogelijk maken in Nederland.
BEELD: Pexels

Trouwen in 2021: Verwachtingen

Laatste nieuws (29 januari 2021)

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft zojuist bekend gemaakt dat het Oxford/AstraZeneca-vaccin is goedgekeurd voor gebruik. Dit betekent dat nu het vaccin is goedgekeurd waarvan we de meeste doses verwachten in het eerste kwartaal. Al is het nog wel de vraag hoeveel van de beloofde doses echt geleverd zullen worden. Het NOS schrijft,

“‘Met dit derde coronavaccin voegen we nog een werkzaam en veilig vaccin toe aan de middelen om het coronavirus te bestrijden’, zegt CBG-voorzitter Ton de Boer. ‘Alle coronavaccins zijn hard nodig om mensen te beschermen. Deze beoordeling is net zoals altijd grondig gedaan met dezelfde hoge eisen die we altijd stellen aan vaccins.'” (Bron: NOS.nl)

Overig nieuws uit Januari 2021

Deze week was er slecht nieuws: Farmaceut AstraZeneca geeft aan dat ze maar liefst 60% minder vaccins zullen leveren in het eerste kwartaal van 2021. In ons overzicht hieronder met de hoeveelheid doses van de verschillende vaccins die we per kwartaal verwachten, is te lezen dat we 2,3 miljoen AstraZeneca vaccins verwachten voor het eerste kwartaal. Dat is nu teruggeschaald tot 920.000 doses. Het totale aantal voor het eerste kwartaal van alle vaccins gaat van 3,9 naar 2,5 miljoen doses.

Een gemuteerde variant van het coronavirus dat in Groot-Britannië snel rondgaat, blijkt ook in Nederland al voor te komen. Het lijkt er sterk op dat de huidige vaccins ook zullen werken tegen deze variant. Of dit echt zo is, wordt momenteel getest. Het vaccin kan ook snel aangepast worden, als blijkt dat het minder goed werkt tegen deze specifieke mutatie van het coronavirus.

Wat weten we op dit moment over de vaccins tegen het coronavirus?

Er zijn inmiddels meerdere werkende coronavaccins. Eén daarvan is inmiddels goedgekeurd door het Europees medicijngenootschap (EMA). Een tweede volgt ook binnenkort. Begin dit jaar staan er naar verwachting nog meerdere andere kandidaten klaar voor goedkeuring. Bekijk het overzicht van de New York Times van alle coronavirus vaccins die in ontwikkeling zijn en in welk stadium die zich bevinden. Maar liefst 18 verschillende vaccins zijn in de laatste testrondes aanbeland.

Het Pfizer BioNTech vaccin is door de Europese toezichthouder (EMA) goedgekeurd. Dit betekent dat er nu een coronavaccin is dat in de Europese Unie gebruikt mag worden. In de Verenigde Staten was het Pfizer BioNTech vaccin eerder reeds goedgekeurd en staat ook het Moderna vaccin op het punt om goedgekeurd te worden. We mogen daarom verwachten dat in elk geval deze twee vaccins ook in Europa en Nederland binnen afzienbare tijd op grote schaal verspreid zullen worden.

Wat weten we over het vaccinatieprogramma in Nederland?

Het het vaccineren in Nederland is inmiddels begonnen, later dan in bijna elk ander Europees land (Nu.nl). Het zal wel een aantal maanden tot een half jaar duren voordat er genoeg mensen zijn gevaccineerd dat er sprake is van groepsimmuniteit. Ten eerste, de vaccins die op het punt staan goedgekeurd te worden hebben eigenlijk 2 doses nodig. De tweede dosis wordt een maand na de eerst dosis gegeven. Dit betekent dat je pas ongeveer 5 weken na de eerste injectie immuun bent. Ten tweede komen er per maand slechts beperkte hoeveelheden vaccins naar Nederland.

Hoeveel vaccins zijn er beschikbaar de komende maanden? Het NOS publiceerde een handig overzicht. Aan de hand hiervan kunnen we ook gaan inschatten wanneer we weer naar een normale situatie toekunnen voor wat betreft trouwerijen in Nederland. Let op: het aantal AstraZeneca vaccins voor het eerste kwartaal is van 2,3 miljoen naar beneden bijgesteld tot 900.000.

BEELD: NOS.nl | Mogelijk beschikbare vaccins in Nederland, 2021

Wanneer gaan we weer terug naar een normale situatie?

Volgens het overzicht van de NOS mogen we verwachten dat er na het eerste kwartaal maximaal 2,5 miljoen Nederlands gevaccineerd zullen zijn. In het tweede kwartaal kunnen 8,5 miljoen mensen gevaccineerd worden. In het midden van het jaar kunnen er dus al 11 miljoen Nederlands gevaccineerd zijn. Dat is zo’n 65% van alle inwoners van Nederland. In het derde kwartaal zijn er meer dan genoeg vaccins beschikbaar om de gehele Nederlandse bevolking te immuniseren. 

Het is overigens nog maar de vraag of er zoveel mensen zijn die daadwerkelijk gevaccineerd willen worden, aangezien een significant deel van de bevolking sceptisch of negatief staat tegenover vaccins in het algemeen, of het coronavaccin in het bijzonder. Op de vraag of je het coronavaccin zou willen ontvangen als het nu beschikbaar zou zijn, antwoordde 38 procent van de Nederlanders met een duidelijk “ja,” en 33 procent was voorzichtig positief (Bron: IPSOS).

Dan gaat het in totaal om 71% van de Nederlanders die ingeënt wil worden en dat is goed nieuws want voor groepsimmuniteit heeft ongeveer 60 tot 70% van de bevolking antilichamen nodig. Jessica Hamzelou zegt hier het volgende over in de NewScientist: “Uit de meeste schattingen blijkt dat tussen 60 en 70 procent van een populatie immuun moet zijn voor het coronavirus om ervoor te zorgen dat het zich niet meer in een gemeenschap kan verspreiden.”

Voorlopige conclusie: wanneer wordt het weer normaal?

We kunnen dus zeker optimistisch zijn dat we tegen het einde van het tweede kwartaal (eind juni) een heel eind op weg zijn naar groepsimmuniteit. We verwachten dat rond april of mei de verspreiding van het coronavirus al een stuk langzamer zal gaan. Vanaf begin juli hopen we terug te zijn naar de normale situatie: bruiloften zonder enige beperkingen! 

Voor een bruiloft in de zomer is het nog onmogelijk te garanderen dat er geen maatregelen zullen zijn, maar als we in ogenschouw nemen dat het virus zich veel langzamer verspreid in de zomer, zoals ook duidelijk was in de zomer van 2020, dan lijkt het aannemelijk dat er weinig tot geen beperkingen zullen zijn in de zomer van 2021. Dit door de combinatie van warmer weer en het feit dat er dan reeds miljoenen Nederlanders ingeënt zullen zijn tegen het coronavirus.

Voor het najaar van 2021 geldt dat we dan op basis van het aantal gevaccineerde Nederlanders de groepsimmuniteit bereikt moeten hebben. We verwachten dan ook geen beperkingen meer ten aanzien van trouwerijen in Nederland tijdens het najaar van 2021.

TL;DR: In het voorjaar van 2021 verwachten we nog enige beperkingen voor bruiloften in Nederland. Tegen het einde van het tweede kwartaal zullen er waarschijnlijk weinig tot geen beperkingen meer gelden. Vanaf augustus 2021 verwachten we geen beperkingen meer en dit zal hoogstwaarschijnlijk ook zo blijven in het najaar van 2021 en daarna.

Disclaimer: doe ook je eigen onderzoek!

Disclaimer: dit zijn onze voorzichtige voorspellingen gebaseerd op de data van aantallen te verwachten beschikbare vaccins, modellen rond groepsimmuniteit en andere zaken die we hierboven hebben besproken. Al deze informatie is onderhevig aan verandering en we zullen daarom ook de situatie in de gaten houden en dit artikel weer aanpassen als de informatie verouderd is. Houdt altijd de officiële informatie in de gaten vanuit het RIVM en de Rijksoverheid en dan vooral de pagina die speciaal over bruiloften gaat. Die informatie is absoluut bepalend!

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *