Trouwkaart Foto Tips | Tips & tricks voor de perfecte foto

Een foto van jullie als stel op de trouwkaart is een mooie manier om het allemaal wat persoonlijker te maken. Maar, de perfecte foto voor op de trouwkaart of ander trouwdrukwerk zoals een save the date kaartje, hoe krijg je dat nou voor elkaar? Wij zetten een aantal tips op een rijtje voor een prachtige trouwkaart foto.

Trouwkaart Foto - typografisch ontwerp
Trouwkaart waarbij de foto heel erg bepalend is voor het ontwerp. De grote letters geven een mooi contrast met de kleuren van de foto.

Trouwkaart Foto Tips | Inhoudsopgave

Tip 1 | Huur een fotograaf in

Ons eerste advies: huur een professionele fotograaf om de foto’s te maken. Maak er een leuke en romantische verlovingsshoot (engagement shoot) van! Een echte fotograaf inhuren heeft meerdere voordelen.

1) Zo heb je voor later prachtige foto’s om op terug te kijken. Er zijn niet veel momenten in je leven waar je een echte fotograaf in gaat huren. Dit kan een van die momenten zijn. 

2) Je kunt dezelfde fotograaf vragen die ook op jullie bruiloft de foto’s gaat maken. Dit is vaak voordeliger (soms zelfs inclusief) en je leert de fotograaf alvast kennen. Bij het vastleggen van de fotograaf, vraag je meteen hoeveel het extra kost om een verlovingsshoot te doen, naast het fotograferen op de trouwdag zelf. Hier is meestal wel een gunstig tarief te regelen. Een andere fotograaf kan natuurlijk ook: plan bijvoorbeeld een sessie van 1 uur in. De kosten vallen dan mee.

3) Je weet zo zeker dat de foto’s er piekfijn uit zullen zien. Perfect voor op de trouwkaart of save the date kaart. De fotograaf denkt aan alle belangrijke zaken zoals de belichting en de technische aspecten van fotografie.

Tip 2 |  Maak een Pinterest board met favoriete foto’s

Voor de shoot maak je samen met je partner een Pinterest board met allerlei foto’s voor inspiratie. Zo’n board is ontzettend handig voor jullie trouwshoot op de dag van de bruiloft, maar ook voor de foto voor op de trouwkaart is het ideaal: zo kun je er een aantal opties in opnemen van verschillende soorten belichting, locatie en poses. Wil je glimlachen op de foto? Of misschien wil je wel helemaal niet met je hoofd op deze foto, maar wil je iets anders proberen? Alles kan! Dit zijn allemaal zaken waar je over na gaat denken bij het samenstellen van een dergelijk board. 

Trouwkaart foto tips - handen vasthouden is romantisch
Een foto op een trouwkaart kan natuurlijk ook zonder jullie gezichten te laten zien. Een romantisch moment waarbij jullie elkaar aanraken zoals bij deze foto kan precies de juiste boodschap doorgeven.

Tip 3 |  Gebruik een scherpe, goed-belichte foto

De belangrijkste twee zaken om in de gaten te houden bij het kiezen van de foto zijn de scherpte (de focus), en de belichting. De foto moet verder van voldoende resolutie zijn, met een DPI van minimaal 300. Bij een goede fotocamera is dit geen probleem, zelfs bij bijvoorbeeld een iPhone is dit geen probleem. Echter als je de foto van Facebook download, of je hebt de foto toegestuurd gekregen via WhatsApp, dan is de foto automatisch bewerkt: de kwaliteit is verlaagd om de grote van het bestand te verkleinen.

Voor de belichting is het ideaal om de foto buiten te schieten. Wil je toch de foto binnen maken? Zorg er dan voor dat je dicht bij een raam staat of zit, zodat je toch voldoende licht hebt. Ook de tijd van de dag en de bewolking speelt natuurlijk een rol. Fel zonlicht geeft harde schaduwen, een heel leuk effect voor bepaalde foto’s. Beter is een lichte bewolking zodat je een zachter beeld krijgt, maar wel met wat contrast. Bewolking is ideaal voor portret-fotografie, waarbij alleen jullie gezichten op de foto staan. Maar wil je een prachtige, blauwe lucht op de foto? Dan moet je wachten op een mooie, zonnige dag.

Naast foto’s zien we regelmatig dat mensen illustraties en icoontjes en dergelijke zelf toevoegen als afbeelding. Bijna altijd komen deze tekort qua scherpte en kwaliteit en daardoor worden ze niet scherp gedrukt. Het kan er op je beeldscherm misschien wel goed uitzien, maar dit wil niet zeggen dat het ook scherp gedrukt gaat worden. We hebben daarom de optie om afbeeldingen toe te voegen voor veel trouwkaartjes uitgezet. Je kunt zeker contact met ons opnemen als je een specifiek idee hebt. Kijk altijd eerst even bij de clipart opties, want we hebben daar al veel mogelijkheden toegevoegd, die wel voldoende scherp zijn om mooi gedrukt te worden.

Trouwkaart foto - ontwerp heeft foto in specifieke vorm
De foto op dit ontwerp heeft een specifieke hartvorm. Hierdoor zijn niet alle foto's geschikt.

Tip 4 |  Pas goede fotobewerking toe

De beste optie zou zijn om de fotograaf de fotobewerking te laten doen, maar als je er zelf ook wel raad mee weet, dan raden we aan om een goed programma te gebruiken. Photoshop of Lightroom zijn twee uitstekende opties. Het is beter geen apps te gebruiken op de telefoon, al zitten daar ook wel hele goede bij (Snapseed bijvoorbeeld). 

En wil je de foto overzetten naar zwart-wit? Verander dan niet eenvoudig de saturation, want dan krijg je geen mooi contrast. Beter is het om een goede filter te gebruiken in een app. Nog beter is om de foto zelf aan te passen in bijvoorbeeld Photoshop. Lees deze handige tutorial als je geen idee hebt waar je moet beginnen.

Trouwkaart met foto polaroid
De foto op deze trouwkaart is bewerkt met een subtiel retro filter, zodat het perfect past bij het concept van de polaroid. Op de achterkant een leuk extraatje: een tweede foto met een iets andere pose.

Tip 5 |  Denk na over de locatie

De locatie waar jullie de foto laten maken is natuurlijk belangrijk. Wil je dit buiten doen of juist binnen? Denk goed na over de belichting en het type foto waar jullie naar op zoek zijn. Als jullie een fotograaf inhuren dan heeft zij ongetwijfeld ook wel suggesties.

De locatie van de foto kan daarnaast een link leggen met de locatie van jullie huwelijk. Zo laat je op de trouwkaart ook alvast iets zien van de locatie. Of schiet de foto op een plek die voor jullie beiden iets betekent.

Trouwkaart foto tips - persoonlijke en romantische foto
Een romantische pose zoals een zoen maakt een foto op de trouwkaart heel persoonlijk.

Tip 6 |  Denk na over de compositie

De compositie van de foto is essentieel. Hoe gebruiken jullie de foto op de trouwkaart? Is dit in een specifieke vorm, zoals de hart-vorm op deze trouwkaart? Of willen jullie bijvoorbeeld tekst plaatsen op de foto? Neem dan een stukje meer van de lucht mee, zodat je een stuk hebt dat lichter van kleur is zodat de tekst goed is te lezen. Het is ook belangrijk dat er geen tekst op jullie gezichten hoeft te staan! Hier zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden, dus het is belangrijk om hier van te voren goed bij stil te staan.

Trouwkaart Foto Tips |   Checklist

Wil je een foto toevoegen aan je trouwkaart? Let op de volgende zaken:

  • Zorg dat de foto van hoge kwaliteit is: gebruik indien mogelijk het originele bestand. Je kunt de foto kleiner maken in de ontwerptool, maar dan blijft de kwaliteit wel behouden.
  • Gebruik een scherpe foto, goed in focus.
  • Pas op met het bewerken van de foto. Gebruik een goed programma of app hiervoor. 
  • Wil je de foto omzetten naar zwart-wit? Doe dit dan op een juiste manier, zodat de foto nog prachtig gedrukt wordt, zonder contrast en dergelijke te verliezen bij het omzetten naar zwart-wit.
  • Bepaal ruim voor de fotoshoot begint wat voor foto’s je wilt laten maken.
  • Denk na over de locatie van de shoot. 
  • Denk ook na over de compositie van de foto. Hoe gebruik je de foto op de trouwkaart? Staat er bijvoorbeeld tekst op de trouwkaart? Let dan goed op de kleuren in de foto, zodat de tekst goed te lezen is.
  • Je kunt altijd onze mening vragen over een specifieke foto en of deze aan de kwaliteitseisen voldoet. Dit mag via email, of als vermeld in een opmerking bij de bestelling. Ook willen we je helpen bij het bewerken van de foto, mocht dat nodig zijn.

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *