Voorkom fouten op je trouwkaart | Waar moet je op letten?

Fouten op je trouwkaart: echt het allerlaatste dat je wilt! In het ergste geval zullen de trouwkaarten nog een keer gedrukt moeten worden. Een nare verrassing. Let daarom goed op voordat je de kaartjes definitief bestelt. Onze lijst met tips kan je daarbij helpen.

Fouten op de trouwkaarten zorgen voor frustratie
Zo sta jij er straks misschien ook bij als je erachter komt dat er fouten op je trouwkaart staan.

Voorkom fouten op je trouwkaart | Inhoudsopgave

Trouwkaarten online bestellen | Voorkom fouten bij je trouwkaart
Zorg voor focus. Even goed ervoor zitten. Kopje thee erbij. Neem de tijd.

Tip 1: Zorg voor focus

Ben je bezig met de teksten voor op je trouwkaart? Ga er echt eens goed voor zitten. Maak een uurtje vrij. Zet een lekker glas thee of een kop koffie. Installeer je samen met je partner aan de tafel met een laptop, of aan het bureau bij de computer. Neem echt even de tijd om alles goed door te nemen en alles goed op te schrijven. Zo maak je ook de minste fouten.

Tip 2: Maak een overzicht van alle informatie

Maak een overzicht van alle informatie die op de trouwkaart moet komen, zoals datum, namen, locaties en programma-onderdelen, etc. Maak hier een document voor, of schrijf het op een stuk papier dat je voor je neer kan leggen als je bezig bent met het maken van de trouwkaart. Een digitaal document is handig omdat je dan kunt kopiëren en plakken en dus zaken niet opnieuw hoeft uit te typen. Zorg ervoor dat alle specifieke details kloppen. Check bij elk woord de spelling. Op deze manier vergeet je niks en zorg je er ook voor dat al deze stukjes informatie correct op de trouwkaart komen.

Checklist trouwkaart tekst | Voorkom fouten met een goed overzicht
Een handig overzicht met alle benodigde informatie voorkomt fouten.

Tip 3: Laat iemand anders proeflezen 

Het is altijd een goed idee om tenminste één iemand anders je teksten te laten lezen en controleren op fouten. Meer mensen zien altijd meer dan één, een waarheid als een koe, die zeker ook  hier opgaat. Als je zelf een tekst hebt geschreven, dan lees je vaak over kleine foutjes heen. Voorkom dit soort fouten op je trouwkaart door een vriendin of familielid alles even na te laten lopen.

Tip 4: Voorkom veelgemaakte fouten op je trouwkaart | Checklist

Voorkom ook vooral veelgemaakte fouten op je trouwkaart. Op het volgende lijstje vind je een heel aantal van dit soort veelvoorkomende foutjes. Een foutje is snel gemaakt, maar ook (net zo) snel weer verbetert! 

 1. Bij de simpele dingen beginnen: Check en dubbelcheck alle tijdstippen, trouwdatum (eventueel de RSVP datum) en de spelling van jullie namen.
 2. Kloppen alle locatie-gegevens? Ga nog eens de spelling van de straatnaam na en gegevens zoals de postcode en het huisnummer.
 3. Voordat je de trouwkaarten definitief bestelt, moeten alle locaties bovendien bevestigd zijn. Neem hierin geen risico.
 4. Cadeautip of kadotip, en dus niet als twee woorden zoals cadeau tip of kado tip. Officieel moeten we zelfs zeggen dat alleen cadeautip juist is, maar de variant “kado” wordt ook veel gebruikt. Kado is informeel taalgebruik.
 5. Toost is correct en dus niet toast, zoals vaak wordt geschreven op een trouwkaart. De VanDale zegt hierover: “het drinken op iemand of iets, al dan niet na een (korte) toespraak: een toost uitbrengen op iemand, op een goede samenwerking.”
 6. Je geeft elkaar het jawoord, aan elkaar geschreven, dus niet apart (“ja woord” of “ja-woord”). Volgens de VanDale is het “jawoord” een “toestemmend antwoord op een huwelijksaanzoek.”
 7. Let op de correcte datumnotatie. Een verkorte datumnotatie wordt vaak gebruikt. De twee gangbare manieren zijn: 16-08-2020 of 16.08.2020. De variant met streepjes is het meest gebruikelijk in Nederland en de variant met punten is standaard in België. Een derde variant zie je ook wel voorbij komen: 16/08/2020. Meer hierover lees je bij kopje Trouwdatum in “Wat staat er op de trouwkaart?”
 8. Schrijf de maand met een kleine letter. Dit gaat ook vaak fout. Sinds 1954 worden alle maanden en de dagen van de week met een kleine letter geschreven.
 9. Kijk goed naar het gebruik van hoofdletters en kleine letters bij het begin van de zinnen. Het is prima om zonder hoofdletters en punten te werken, maar doe dit dan wel op consistente manier.
 10. Let op het perspectief van de tekst: bijvoorbeeld, schrijf je in de “wij-vorm”? Correct zou zijn om alles vanuit hetzelfde perspectief te schrijven, maar wij vinden dat je hier ook wel iets flexibel in mag zijn, zolang het op een bewuste manier gedaan wordt. Dit valt wat ons betreft onder artistic freedom. Sta er bij stil en maak een keuze.
 11. Zorg voor voldoende afwisseling, vooral bij het beginnen van zinnen. Begin niet elke zin met hetzelfde woord.
 12. Let op de toon van de tekst. Gaan jullie voor een formele of informele tekst? Kies voor u of je of eventueel jullie en blijf hierin consistent. (Lees meer over formeel vs informeel.)
 13. Gebruik je een foto op de trouwkaart? Controleer dan goed of de foto de benodigde kwaliteit heeft om gedrukt te worden. De twee belangrijkste zaken om op te letten bij het kiezen van de foto zijn de focus en de belichting. De foto moet verder van voldoende resolutie zijn, met een DPI van minimaal 300. Bestel ook altijd even een proefdruk zodat je de gedrukte foto in het echt kunt beoordelen. Lees hier meer tips voor de perfecte foto voor op een trouwkaart.

Meer over trouwkaarten

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *